Пикантни яйца
Добави към моето меню
Пикантни яйца
Deviled eggs
6 яйца
1 с.л. майонеза
1 с. л. ситно нарязан кромид лук
сол и смлян черен пипер на вкус
червен пипер за поръсване
Листа зелена салата за поднасяне
Приготвяне на пикантни яйца:
* В голяма тенджера се налива до половината вода и се слагат яйцата, долива се толкова, че над яйцата да има един пръст вода
* Добавя се 1 ч.л.оцет (помага да не се напукат яйцата при варенето)
* Яйцата се сваряват, 10 мин от завирането на водата, за да станат твърди
* Сварени яйца се обелват и разрязват на половинки
* Половинките белтъци се подреждат върху листа зелена салата в чиния за сервиране
* Жълтъците се смачкват с вилица и се овкусяват – могат да се използват различни добавки и подправки за да получите желания вкус
* С лъжица сместа се разпределя в белтъчините половинки. По-красиво се получава, ако се шприцова
* По желание се поръсват с червен пипер. Може да поръсите и с други подправки
* Пикантните яйца – Deviled eggs се поднасят веднага
Интересно за Deviled eggs, пикантни яйца
Една рецепта, която се приготвя по цял свят и затова има и много варианти. Общото използват се твърдо сварени яйца, които се обелват, разрязват се на половинки , жълтъците се смачкват с вилица на пюре и се овкусяват с различни подправки, може да се добави майонеа, горчица, Worcestershire сос, може туршия или кисели краставички, нарязани на ситно. Подправките – сол, смлян черен пипер, червен пипер,лят червен пипер, куркума, мащерка, маслини, каперси, оцет, маслини, магданоз, нарязан на ситно лук, хайвер, сметана – толкова много варианти могат да се получат за овкусяване на жълтъците
В английската кухня – жълтъците се овкусяват с червен пипер, къти на прах, лук, копър, като допълнително може да бъде добавен хайвер или аншоа, херинга.
Във френската кухня жълтъците се овкусяват с магданоз и смлян черен пипер.
В унгарската кухня – жълтъците се смесват с малко хляб, накиснят в прясно мляко, добавя се магданоз и горчица, майонеза и може да се поднесе като предястие или основно ястие, с топинг от заквасена сметана и картофи.
В немската кухня често ги приготвят с каперси и аншоа.
Днес пикантни яйца могат да се приготвят и с други подправки и добавки като чеън, хрян, уасаби, сирене, лютеница, шунка, гъби, спанак, хайвер, сметана, морски дарове. Така те няма да бъдат точно пикантни яйца, но ще бъде нещо направено по ваш вкус.
Това е от рецептите, която може да се приготви с останалите на Великден червени яйца.
Много добре се съчетават със зелена салата