Последни Рецепти
Последни Статии

Великденски венец – руло

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Великденски венец – руло
рецептата за конкурса е изпратена от Мария Георгиева
или как да приготвим вкусен домашен козунак

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

rulo 1
По стар български обичай за Великден нашите баби сами са си месили козунаците. Въпреки големия избор на пазара аз спазвам семейната традиция. Искам да споделя рецептата на моята баба:
Великденски венец – руло
Украсяваше го с боядисани червени яйца – колкото са членовете в семейството.

gl3

Продукти:
250 мл. прясно мляко
3 яйца /1 жълтък за намазване се отделя/
175 гр. захар
3 с.л. олио
1 с.л. свинска мас
1/2 ч.л. сол
1/2 кубче мая
1 ванилия
кората от 1/2 лимон
700 – 800 гр. брашно

* Яйцата да са със стайна температура.

Плънки: * течен шоколад и орехи
* сладко, орехи и канела
* стафиди и орехи
* боядисани яйца според броя на членовете в семейството
за украса на венеца
* мак,сусам и захар за поръсване

Приготовление:
В купа се прави закваска – млякото се затопля и в него се слага маята,
солта, 2 с.л. захар и 3-4 с.л.брашно до кашица.
Оставя се около 1/2 час да шупне.
Яйцата се разбиват със захарта като за кекс,като отделяме 1 жълтък
за намазване, който размиваме с 2 с.л. прясно мляко.
Към разбитите яйца се прибавя втасалата кашица.
Прибавя се брашно да се посгъсти и се доомесва на плот
до средно меко тесто.
Месенето продължава, като ръцете се потапят в мазнината.
Меси се докато започнат да излизат мехури или се бие в масата.
Оставя се да втаса на топло докато удвои обема си.
Втасалото тесто се разделя на 3 части, които се разточват
на дълги и тесни ленти.
Всяка една се посипва с различна плънка и се загъва,
като се похлупват двата края за да не излезе плънката.
Оплита се плетеница, като по време на плетенето
се разпределят равномерно и боядисаните яйца в нея.
Поставя се в намаслена и набрашнена тава с чаша посредата.
Загъва се и се оставя на топло да втаса отново.
Намазва се с размития жълтък и се поръсва със сусамено,
маково семе и захар.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 мин.
Като първите 15 мин. фурната не се отваря.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории