Последни Рецепти
Последни Статии

хранене и диабет

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Плодове и гимнастика пазят от висока захар
Храненето с плодове и зеленчуци, ограничаването на тлъстите, много солени или много сладки храни са най-доброто средство за профилактика на диабета. Рационалното меню трябва да се съчетае и с подходяща гимнастика, твърдят специалистите. За целта английското обществено здравеопазване е предложило да се осигурят лични треньори на някои от британците с наднормено тегло. Инструктурите ще получават пари от здравната система и ще трябва да помагат на поверените им пациенти да влязат във форма, съобщава в. “Таймс”. На над половината от служителите в обществения сектор в Англия ще бъдат предложени безплатни велосипеди, за да ходят с тях на работа, и ще бъдат съветвани да слизат от влаковете и автобусите си една спирка по-рано, за да вървят пеша и да поддържат по-спортна форма. Това е един от най-лесните и бързи начини за регулиране на теглото, което пък от своя страна предпазва и от диабет. Използването на стълби вместо асансьор, както и десетминутната гимнастика сутрин и вечер също са сред мерките за ограничаване на заболеваемостта от захарна болест, които са по силите на всеки човек, твърдят лекарите. Особено важно е подобен режим да си създадат генетично предразположените към заболяването и бременните жени.
Между 1 и 4 процента от дамите, които чакат дете, развиват диабет, сочи статистиката. Децата, които се раждат от майки диабетички, също имат предразположеност към затлъстяване и висока кръвна захар, предупреждават лекарите. Ако не се открие и лекува адекватно, диабетът може да се задълбочи, да се премине от лечение с хапчета към терапия с инсулин. Нерядко се появят усложнения като проблеми с очите, които могат да доведат до ослепяване, болки в крайниците, понякога изискващи ампутация, и проблеми с бъбреците.

Всеки втори заплашен от диабет
Затлъстяването и стресът са основната причина за заболяването

Всеки втори българин е заплашен от захарен диабет, сочи статистиката. Причината е, че половината от хората в страната са с наднормено тегло, а това е основна предпоставка за развитие на захарна болест. Темповете на нарастване на заболеваемостта от диабет са същите, както нарастването на броя на хората с наднормено тегло. Проблемът стои с еднаква сила както за възрастните, така и за децата. Това заяви доц. Анна-Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология. Затлъстяването сред хлапетата става все по-сериозен проблем, а оттам се увеличава и броят на малчуганите с диабет, твърдят специалистите. Обездвижването, нерационалното хранене и стресът сред децата са сред водещите фактори, които предизвикват заболяването. Между 5 и 10 на сто от българите страдат от диабет, като голяма част от болните са именно деца, казват лекарите. Нерядко заболяването е вродено, но при правилно проследяване на болната майка има голям шанс да се роди здраво бебе, казват ендокринолозите. Важно е да се установи навреме, че жената е болна, да се консултира по възможност още преди зачеването със специалист и да се приложи адекватно лечение, обясняват специалистите.

Диабетът представлява нарушение на обмяната на въглехидрати в организма. То се предизвиква от недостиг на хормона инсулин или нарушение в действието му. Вследствие на заболяването се появява постоянно високо ниво на кръвната захар. Според специалистите т.нар. старчески диабет вече има размерите на световна пандемия. За да се предотврати по-нататъшното й развитие, трябва да се вземат мерки за намаляване теглото на хората, както и за масово ангажиране на младежите със спорт. Едни от първите симптоми на заболяването са честото ставане до тоалетна нощем. При напреднал стадий на заболяването това става дори по 7-8 пъти на нощ. Непрекъснатата жажда, пресъхването на устата и лепненето на устните са друг симптом, който алармира за възможна поява на захарна болест. Нерядко се появява световъртеж, влошаване на зрението и невъзможност за концентрация. Това са сигнали, при които трябва незабавно да се направят консултация с лекар и изследване на кръвната захар.

Половината от хората не знаят, че са болни
Повече от половината от диабетиците не знаят, че страдат от захарна болест. Обикновено заболяването се открива случайно или след първата сериозна диабетична криза. Колкото по-рано обаче се открие то, толкова по-голям е шансът да се избегнат усложнения, твърдят лекарите. 194 млн. души по целия свят страдат от диабет. След още 20 г. броят на болните се очаква да достигне 330 млн. души, а близо 10 на сто от цялото население на Земята ще е предразположено към развитие на захарна болест, предвиждат от Световната здравна организация. Заболяването е четвъртата по честота причина за смъртност. Най-застрашени от диабет са мъжете с обиколка на талията над 102 см и жените с размери на кръста над 88 см. В същото време 80 на сто от болните от захарна болест имат наднормено тегло. Голяма част от диабетиците имат и високо кръвно налягане, което пък води до по-висок риск от инфаркти и инсулти, казват лекарите.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
 • Uncategorized

Comments

 1. 1
  Ivelina Velikova // May 1st, 2011 at 6:47 am

  ЯЖТЕ ПО МАЛКО И СПОРТУВАЙТЕ.

 2. 2
  Ivelina Velikova // May 1st, 2011 at 6:47 am

  ЯЖТЕ ПО МАЛКО И СПОРТУВАЙТЕ.

 3. 3
  Ivelina Velikova // May 1st, 2011 at 6:47 am

  ЯЖТЕ ПО МАЛКО И СПОРТУВАЙТЕ.

 4. 4
  Ivelina Velikova // May 1st, 2011 at 6:47 am

  ЯЖТЕ ПО МАЛКО И СПОРТУВАЙТЕ.

 5. 5
  Ivelina Velikova // May 1st, 2011 at 6:47 am

  ЯЖТЕ ПО МАЛКО И СПОРТУВАЙТЕ.

 6. 6
  Ivelina Velikova // May 1st, 2011 at 6:47 am

  ЯЖТЕ ПО МАЛКО И СПОРТУВАЙТЕ.

 7. 7
  Ivelina Velikova // May 1st, 2011 at 6:47 am

  ЯЖТЕ ПО МАЛКО И СПОРТУВАЙТЕ.