Последни Рецепти
Последни Статии

Ябълкова диета

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Диета на ябълки
диета, която е част от плодовата диета и идея за един разтоварващ ден на ябълки
В ябълката се съдържат почти всички необходими на организма витамини и минерали. Затова се препоръчва на всички за профилактика и повишаване на имунитета и за 1-2 разтоварващи дни

ябълки

Ябълкова диета

Калориите в ябълката
1 малка ябълка – 65 калории
1 средно голяма ябълка – 85 калории
1 голяма ябълка – 115 калории
Ябълков сок 1/2 чаша – 55 калории

Енергийното съдържание на ябълките е малко – те съдържат малко калории. Ако се интересувате от диета, с която наистина да отслабнете използвайте ябълки. Сега е сезона на ябълките, които съдържа в себе си почти всички необходими на организма витамини и минерали.

Ябълката е най-подходящият плод ако сте решили да направите т.н. разтоварващи дни в своето седмично меню. Ако искате да отслабнете е добре ябълковите дни да се провеждат 1-2 пъти в седмицата, а ако целта ви е просто да запазите теглото си – 1-2 пъти в месеца. Има различни варианта за разтоварващи дни:
За деня да изяждате толкова ябълки, колкото можете. Приемането на течности е много важно – вода, билков или зелен чай (може да го подсладите с мед).

Особено ефикасни са “ябълковите дни“, а това означава консумацията на 1,5 кг ябълки за един ден, разделени на 4 до 6 порции, които се изяждат на двучасови интервали. Като тази ябълкова диета може да продължи до 3 дена.

През цялото време не бива да забравяте да поемате много течности като водата и чаят са най-препоръчителни. Ако изпитвате голям глад може да си позволите няколко парченца черен хляб (най-добре сухар) на ден.
След приключването на разтоварващата ябълкова диета е много важно внимателно да се захрани организмът Ви с по-леки храни.

Важно е да знаете, кой сорт ябълки е за вас. Ако страдате от язва на стомаха киселите ябълки са забранени за вас, консумирайте само сладки сортове. Ако пък страдате от гастрит с ниска киселинност, то за вас важи обратното правило. При диабет се предпочитат кисели ябълки.

Аз самата с желание и участието на природата тази година отгледах много и хубави ябълки в градината. Те са вкусни, сочни и на шега ги наричаме “аромотерапия” защото изпълват стаята с аромата си. При такава вкусна храна аз ще бъда на ябълкова диета.
Пожелавам на всеки да намери вкусни ябълки по свой вкус и един-два приятни разтоварващи ябълкови дни.

Преди да започнете, която и да е диета, ако имате възможност се посъветвайте с лекар диетолог или с книгите.

Ябълката като храна
Най-хранителни са пресните ябълки. За това обаче се изискват особени грижи. Берат се внимателно, без да се нараняват, да бъдат здрави и добре узрели (семките им да са черни или кафяви). Поставят се в щайги на един или два реда. Ако всяка се увие в хартия запазва се по-дълго. Щайгите се държат в помещение, където температурата през зимата не пада под нулата и не се повишава над 10′.Влажността да е 70-90%. Ябълките се преглеждат и загнилите се изхвърлят

Ябълката като лекарство
Природата сама ни предлага лекарства, като едно от тях е ябълката. За нея обикновено си спомняме когато пазим диета за отслабване, а тя заема първо място сред плодовете в народната медицина. Установено е , че ябълката оказва ефикасна помощ при гнойни инфекции, белодробни заболявания, сърдечна слабост и нарушено функциониране на бъбреците. Две сочни ябълки дневно могат да предотвратят калцирането на кръвоносните съдове и сърдечния инфаркт. Това се дължи на факта, че пектинът понижава съдържанието на холестерин в кръвта.
Ако усетим, че наближава криза от мигрена, трябва незабавно да изядем една ябълка, за да предотвратим или забавим кризата. Поради богатото си съдържание на минерални вещества, тя оказва благотворно действие при ревматизъм, болки на бъбреците и черния дроб, кожни обриви и възпалителни чревни инфекции.

Легенди за ябълката
* Адам и Ева са изгонени от рая за това, че са яли забранения плод
* ябълката подарена на Афродита, разгневила пренебрегнатите богини и те отмъстили като предизвикали Троянската война
*Нютон открил идеята за всеобщото притегляне, като видял ябълка да пада от дървото
*Apple computers
* Ябълковите дървета в нашата градина или ябълковия сладкиш, който направих тази сутрин

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории