Последни Рецепти
Последни Статии

Лилиум

Добавено в Цветя и градина

Добави към моето меню

Лилиум
Кралското цвeте не се прекопава, но се полива редовно

Искате ли да имате кралска градина, засадете лилиум. Кремът е на почит от древността. Негови изображения се откриват в старинните манускрипти, изобразяващи основно бялата лилия (Lilium candidum). Нейни образи са останали и върху фреските в двореца на цар Минос на остров Крит от 2000 г. пр.н.е. Особеното внимание към това красиво и ароматно цвете се обяснява с неговите лечебни свойства. Настойка от луковиците лекува настинка, мускулна треска, затваря бързо порезни рани.
През Ренесанса лилиумът става символ на чистотата и затова го наричат цветето на Дева Мария. Или

звездата на земята

Латинското наименование Lirium (по-късно преобразувано в Lilium) произлиза от гръцкото leirion, което означава бял. За първи път така бил наречен Lilium candidum или белият крем. До XIX век лилиумите били внасяни в Европа от Далечния изток, Китай и Япония. След това започнали да работят върху създаването на хибриди с по-големи и разнообразни цветове. Днес по света са известни около 4000 хибрида. Кремът е еднакво красив и в букет, и в саксия, но е най-ефектен в градината. Височината на различните видове е от 30 до 180 см. А цветовете са бели, кремави, жълти, оранжеви, червени, прасковени. Не са познати единствено сини и черни лилиуми. Не случайно лилиумът е изобразяван на много гербове и монети. Според легендата кралят на франките Хлодвиг I получил бял лилиум от ангел, който му казал, че трябва да завещае цветето на своите потомци. Оттогава белият лилиум е символ на кралската власт във Франция.
Най-рядката и най-ценна лилия е кралската, родом от Югозападен Китай. Луковиците й били пренесени в началото на ХХ век в Англия и оттам започват триумфалното си шествие по света.

Предпочита слънчево място

Ако мечтаете за ефектна градина, изберете някой от многобройните видове лилиум. Доколкото е възможно да се говори общо за една толкова голяма и разнообразна група растения, лилиумът предпочита да е на слънчево място, засаден в почва с добър дренаж, обогатена с органична тор. Поради отсъствието на син цвят при тях чудесно се съчетават със синия делфиниум, аконит или камбанките. А красотата на белия крем се подчертава от алените цветя. Изберете за лилиума участък с южно или югозападно изложение и добре подгответе почвата. Дълбочината на засаждане зависи от начина на вкореняване на избрания от вас сорт. При лилиумите с вкореняващо се стъбло се появяват корени както при основата, така и над луковицата, затова трябва да ги засадите поне на 15-20 см дълбочина. За видовете, които се засаждат наесен базално, е нужна дълбочина от 5 см. При засаждането на луковицата на дъното на ямката се поставя едър пясък. Лилиумът не се прекопава, но се полива редовно. Прецъфтелите
цветове се отстраняват редовно, а

в края на сезона стъблата се подрязват

Тори се два пъти годишно – през март и септември. След три години обаче е необходимо да се преместят на нов участък, тъй като са застрашени от заболявания. Най-издръжливите и подходящи видове за нашите географски условия са Lilium candidum и Lilium longiflorum.
Легендата за червения лилиум разказва, че цветето станало алено в нощта преди страданията на кръста на Спасителя. Когато минавал през Гетсиманската градина, всички цветя скланяли глави пред него. Само лилиумът не го направил, искайки Той да се наслади на неговия аромат и красота. И Христос наистина се спрял за минута, но когато тъжният му поглед попаднал върху цветето, то се засрамило от гордостта си и руменина се разляла по цветовете му. Затова червените лилиуми никога не стоят с вдигнати глави и нощем винаги затварят венчелистчетата си.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории