Последни Рецепти
Последни Статии

Белтъчната диета е опасна

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Белтъчната диета е опасна
Медици от университета на Южна Каролина правят неочаквано сравнение белтъчната диета, богата на месо и млечни продукти, е опасна за хора на средна възраст като тютюнопушене.

dieta beltychna

Какво е белтъчна диета?
В менюто за високобелтъчна диета се включват основно храни с високо съдържание на белтък и ниско съдържание на мазнини и въглехидрати. Като:
– Нетлъсто месо, филе, шунка, основно пилешко, пуешко, заешко
– Яйца, само белтъци
– Обезмаслени сирена, извара
– Риба и морски дарове
– Протеинови напитки
Как се приготвя храната при белтъчна диета?
Месото задължително е термично обработено – на скара, на грил, варено. Зеленчуците се приемят сурови или на пара или задушени. Рецептите се приготвят чрез варене, задушаване, на пара, варена, печена на скара или грил, на фурна.

Според публикация в The Daily Mail при привържениците на такъв начин на хранене се увеличава риска от смъртност. Освен това, белтъчини в големи количества при хора навършили 50 години се наблюдава по-висок риск от развитие на рак.
Според учените, хората на средна възраст трябва да намалят приема на месо и да включват по-често в менюто си зеленчуци, като бобови и леща, които са източници на белтъчини и риба.
За възрастните хора белтъчините са полезни. След навършване на 66 години хранене бгато на белтъчини намалява вероятността за преждевременна, внезапна смърт с една трета.
Изследователите са направили анализ на наблюдението върху 6400 човека, като изследването е продължило 18 години.
Голямото количество животински белтъчини и приема им от хора на средна възраст повишава риска от онкологични заболявания три пъти. В някои случаи се развива захарен диабет, който е свързан с нарушаване в храненето.
Интересно, но растителните белтъчини са полезни. Затова ги включвайте по-често в менюто си.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории