Последни Рецепти
Последни Статии

Добруджанска кавърма

Добавено в Великден

Добави към моето меню

Добруджанска кавърма
рецепта Дарина Николова

Рецептата участва в кулинарния конкурс Да празнуваме заедно пролетните празници от Великден до Гергьовден с награди от Crock-Pot Bulgaria и жури – едни от най-добрите кулинарни блогари

dobrudzha kavarma

Добруджанска кавърма
Родом съм от Добрич, и първата рецепта, макар и не изцяло автентично изпълнена от мен е за „Добруджанска кавърма”, която научих от моята баба, но признавам си, че не съм точила корите аз, макар да знам как, и моята баница е с готови кори.
Баба ми точеше много тънки кори, нареждаше ги да съхнат, като леко ги набираше с пръсти към средата, за да се „накъдрят”. След това правеше най-вкусната за мен кавърма.
Корите правеше от брашно, сол, оцет и малко вода. В тава пресяваше брашно (около 400 г, добавяше чаша хладка вода, 1 ч.л. сол, 1 с.л. оцет) и замесваше тесто, което после разделяше на малки топки и разточваше кори. След като ги разточи и остави да изсъхнат, в намаслена тава нареждаше всички кори, като ги набираше на хармоника. Сгорещяваше мазнина (олио+мас), около 100 мл и заливаше отгоре корите. Разбиваше половин кофичка кисело мляко с 300 мл прясно мляко и 4-5 яйца + 1 ч.л. сол и заливаше кавърмата. Най-често ползваше пробито мляко – пресечено мляко и тогава ставаше най-вкусна. Печеше в загрята фурна около 30-40 мин.
В днешно време правя кавърмата с готови кори и понякога добавям сирене.
На празници, баба ми поръсваше и кавърмата и милината със захар.

Милина
Следващата рецепта е за „Милина” – баница, която се пече на туч. Една от най-вкусните баници от моето детство. Нямам снимка на рецептата, а само ще споделя съставките, с които я правеше моята баба.
Корите се правят както за „Добруджанска кавърма”(хладка вода, брашно, сол, оцет) и се оставят да изсъхнат.
В намаслена с мазнина тава се слага кора, полива се със сгорещено олио (мас, масло), поръсва се със сирене. Отгоре се слага втора кора, пак се полива със сгорещено олио (мас, масло) и се поръсва със сирене и така се нареждат 5-6 кори. Най-отгоре милината се залива със сгорещена мазнина и се пече на туч. След като се запече отдолу, милината се обръща в друга тава и се запича и от другата страна.
Ако ще се пече във фурна, след като се залее най-горната кора с мазнина, милината се нарязва на порции и така се пече във фурната. По празници, обикновено баба я наръсваше обилно със захар след като е готова.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории