Последни Рецепти
Последни Статии

Как да избираме кухненски съдове

Добавено в Готварски техники, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Как да избираме кухненски съдове

Да се готви в удобни, надеждни и красиви съдове е много по-удобно и здравословно. Но понякога е трудно да разбереш и да избереш какво е по-добре да купиш, за да отговаря на съвременните изисквания за здравословно хранене и развитие на технологиите (включително нанотехнологиите).
Да изборът е голям, но какво да изберем?

Затова събрахме основните видове материали от които се произвеждат кухненски съдове, които се използват за топлинна обработка в домакинството. Всеки със своите предимства и недостатъци – опитахме да отговорим как влияе на здравето и на вкуса на храната. Как се поддържат съдовете, каква е цената им. Това е полезна информация и споделен опит.

Времето което кухненските съдов е ще ни служат зависи от много фактори. Първо това е качеството – много по-добре е ако изберем съдове на известен производител, а не спонтанно да купим от близкия магазин. Второ, трябва да се отчитат свойствата на материала от който е изработен съда за готвене и трето – да се грижим правилно за съда. Проведохме и кратка анкета в която се оказа, че най-използвани са тефлонови съдове, керамичните съдове, както и съдове от йенско (огнеопорно) стъкло. Да направим кратък преглед

kitchen pix 1

Кухненски съдове от алуминий
Алуминиевите съдове нямат много предимства – те са леки, евтини и сравнително дълго издържат на употреба. Подходящи са за сваряване на мляко (след като се свари млякото не трябва да се съхранява в млековарката), могат да се приготвят рецепти от некисели зеленчуци, да се сварят макарони и варива. Не трябва да се готвят ястия, които съдържат киселини. Днес от алуминий се изработва основно съдове за еднократна употреба.
Всичко това се отнася и за алуминиевите тигани. В тях могат да се пържат картофи, да се задушават и пасират зеленчуци, но продуктите не бива да се разбъркват с метален прибор, защото може да се наруши целостта на съда.

Кухненски съдове от чугун
За най-дълготрайни съдове се приемат направените от чугун. Те са и по-скъпи. Понякога се нанася и допълнително покритие от емайл. Чугунените съдове се нагряват бавно, но и дълго задържат топлината. Могат да се използват метални прибори при готвене в тях. Подходящи са за приготвяне на рецепти, които изискват по-дълго време за приготвяне, като месо и птици. Днес в магазините се предлагат маркови тенджери и тигани, като цената им е висока. Предлагат се и комплекти за приготвяне на китайска храна – чугунен уок тиган. Недостатъци, освен високата цена, е и това, че ръждясват от вода и след измиване трябва задължително да се подсушават. Освен това чугунът е тежък, порест и при падане може да се нарани съда. Приготвените рецепти не трябва да се оставят в съд от чугун.

Съдове от неръждаема стомана
Металните съдове са едни от най-дълготрайните, неизискващи специални грижи и изглеждат добре. Могат да се ползват при висока температура, няма опасност от корозия и са безопасна за здравето ни В такива съдове може да се приготвят всякакви рецепти, като материала на съда не влияе върху вкуса и след това съдовете се измиват лесно.
Като недостатък може да се отбележи малката топлопроводимост, което се решава чрез многослойно дъно и алуминиеви добавки. Грижа за съдовете от неръждаема стомана е лесна – просто се измиват с препарат, а ако се появят бели петна по дъното могат да се почистят с лимонов сок или оцет.

Тефлонови съдове
Съдовете с тефлоново покритие се нагряват бързо,позволяват да се готви с минимално количество мазнина и храната трудно може да загори. В тефлонови съдове може да се приготвят почти всички рецепти – супа, зеленчуково ястие, много използвани са тефлоновите тигани, които позволяват да се приготвят рецепти почти без мазнина – зеленчуци, месо, риба, гъби. Много използвани са и тефлоновите грил тигани – за приготвяне на месо и зеленчуци на грил в кухнята почти без мазнина – едни от най-препоръчваните рецепти при всяка диета.
Трябва да се отнасяме внимателно към тефлоновите съдове, за да не повредим тефлоновото покритие – да използваме само дървени или силиконови прибори, да не ги нагряваме повече от 250 градуса, да ги мием само с мека гъба. Колкото и да сме внимателни един тефлонов тиган не може да се използва повече от 2-3 години. Трябва да внимаваме да не повредим механично тефлоновия тиган – при удар, или изтърване се тиганът може да се деформира.
В последно време се говори затова вредно ли е тефлоновото покритие? При проведени експерименти с животни е доказано, че поглъщането на голяма доза тефлон може да доведе до проблеми с имунната система, като опасност съществува дори и от парите на тефлона. Към момента производителите на тефлонови съдове твърдят, че тефлонът е безопасен. Като основен съвет при работа с тефлонови съдове приемете — гответе на възможно най-ниската температура и избягвайте продължително готвене в съдове с тефлоново покритие, интересувайте са дали в покритието се съдържат флуоро теломери (PFOA, diPAPs), които са доказано токсични и се натрупват в човешкия организъм. Ако тефлоновото покритие се повреди – изхвърлете съда. По-добре използвайте съдове с керамично покритие.

Керамични съдове
Керамичните съдове са присъствали в историята на човека от най-стари времена и остават ползвани и днес – глиненият гювеч създава и настроение и предразполага към приготвяне на вкусни ястия на бавен огън – няма човек, който да остане равнодушен към гювече или сирене по шопски. Глинените съдове създават настроение и греят като слънца.. Глинените съдове трябва да са добре гледжосани и да се слагат в студена фурна и тогава да се нагряват. Предимство е. че се нагряват лесно, мият се лесно,могат да се използват метални прибори.Трябва да сме внимателни, защото при неправилна употреба могат да се пукнат и лесно могат да се счупят.
Казват, че рецептите приготвени в керамични съдове имат особен вкус, казано иначе, по-вкусни са. Могат да се използват както във фурна, така и в микровълнова печка или на котлон (електически, газов, керамичен плот за вграждане)

Емайлирани съдове
Емайл – това е покритие на съдове – метални или чугунени. Материалът не е скъп.И съдовете са подходящи за приготвяне на всякакви рецепти, но трябва да бъдете внимателни да не загорят.
Емайлът е материал, който лесно може да се повреди, затова бъдете внимателни. Ако ви се случи да загорите храна в емайлиран съд напълнете съда за около 30 минути и след това го измийте – абразивните вещества и метални четки могат да повредят повърхността на съда. Емайлираните съдове могат да ви служат около 2-3 години. Ако нарушите покритието на съда е по-добре да не го използвате в кухнята защото рискувате да се натровите с метални съединения.

Стъклени съдове, йена
Съдовете от огнеупорно стъкло почти нямат недостатъци. Красиви, поглъщат добре топлина и дълго време не изстиват, не взаимодействат с храната и се измиват лесно. Могат да се използват във фурна и в микровълнова печка.Необходимо е постепенно загряване и не търпят резки температурни промени. При липса на мазнина ястията в стъклени съдове залепват

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории