Домашна извара
Добави към моето меню
Домашна извара
този пост нямаше да го има, ако не бяхме задали въпроса
“Някой знае ли как се приготвя извара при домашни условия
Колко грама извара би се получила от 1 литър мляко”
и момичетата не се бяха включили с техния опит
Изварата е много полезен продукт, диетичен е и ако имате домашно мляко може да си приготвите
Таня Петрова
1. Има значение, млякото дали е домашно или от магазина.
2. след като се свари прясното мляко,се пресича с кисело мляко. оставя се да се утаи и се прецежда!
(снимката на домашно приготвената извара е на Таня Петрова)
Споделиха, че прясното мляко може да се пресече с лимонтозу или с оцет – добавя се 1 ч.л. лимонтозу или 1-2 с.л. оцет за да може да се пресече млякото.
След като млякото се прецеди се слага да се прецеди, използва се марля, тензух.
Отцедената течност не се изхвърля може да се използва за замесване на домашен хляб, на вкусна питка.
В зависимост от това с каква гъстота ви трябва изварата може да я приготвите. Ако е за крем или салата, хайвер с извара може да е по-мека, т.е. по-течна.
Ако ви трябва с по-стегната структура и плътна може да сложите върху вързопчето в което се отцежда изварата измита дървена дъска и отгоре тежест (камък или тенджера с вода)
Това е линк към блога на Веси Казакова Веси Казакова Как да си приготвим домашна извара
За количеството – от 1 литър домашно мляко може да се получи около 200-250 г извара.
Йовка Лукова От домашно козе мляко, количество 1500 мл ,получих около 300-320гр извара, Пресичам млякото с 1 пакетче лимонена киселина.