Последни Рецепти
Последни Статии

Питка Мария

Добавено в Наши гости

Добави към моето меню

Питка Мария
Рецепта Maria Georgieva

domashna pita
Семейната ни питка

В 250 мл. хладка вода слагаме кубче мая, чаена лъжичка захар и брашно, няколко с.л. (на око) за да се получи смес като боза. Завива се и се оставя да втаса докато шупне.
В тава се пресява 1 кг. брашно (аз ползвам брашно само на София мел-лично за мен е най-доброто) и се прави кладенче, слага се 1 чаена лъжичка сол, 150 мл. прясно мляко, 1 яйце, 2 супени лъжици олио, изсипва се и втасалата мая и се забърква средно меко тесто, което се оставя да втаса.
След като втаса тестото се оформят определен брой топки според тавата. По средата се оставя по-голяма топка.
Всяка топка я удължавам с ръката си и я навивам на охлювче.
Намазвам тавата с масло и подреждам топките.
Завивам с хавлия и оставам да втаса на стайна температура.
След втасване намазвам с разбит жълтък и масло-поръсвам по желание със сусам, маково семе или белен слънчоглед.
Пече се на 180-200 градуса до готовност. Приятен апетит !!!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории