Последни Рецепти
Последни Статии

Дърпана баница

Добавено в Баница

Добави към моето меню

Спомените от моята баба са, че беше майсторка на баниците, на домашната баница. Зимата – баба ще внесе от вечерта брашното и нощвите (представляваха голямо дървено корито, издълбано в дънер, за него баба казваше “в него са ме къпали като бебе, сега в него правя хляба) На другия ден рано ще замеси тестото, ще го раздели на топки, ще ги завие е една кърпа (кенарена и нея си спомням) Вземаше всяка топка тесто, малки бяха, а като ги раздърпаше ставаха големи и тънки … и не се късаха. Между редовете ръсеше само сирене натрошено (домашно козе или овче сирене) Отгоре заливаше с разбито яйце и слагаше на няколко места свинска мас. Правеше по няколко баници наведнъж за да стигнат. И винаги имаше още една за да я прати когато си тръгваме.

Правеше баница и с тиква по този начин и с праз и с кисело зеле, но споемана е останал най-хубав и силен за дърпаните баници със сирене на баба. Много пъти съм опитвала, но като нейните и до днес не съм направила. Затова пък е ритуал, най-желаната закуска в зимна сутрин когато сме на вилата.

dyrpana banitza

Необходимо време:
20 минтути за приготвяне
около 30 -40 минути за печене

Придукти:
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
200 мл хладка вода
брашно, около 500 гр

за плънката
200 гр сирене
3 яйца

около 50 гр свинска мас (може да се замени с олио или краве масло разтопено)
1 яйце

* Замесва се меко еластично тесто от пресято брашно, 1 с.л. олио, 1 с.л. олио и хладка вода
* Разделя се на топки, малко по-малки от топки за тенис и се загъват с мека кърпа за около 30 мин
* Тавата за печене се подмазва с олио
* Взема се една топка тесто и се потапя в мазнината. Дърпа се леко във всички посоки като се завърта леко. Ако се появат дупки не се притеснявайте. Сложете раздърпаната кора в тавата и опънете за да достигне до стената на тавата
* Поръсва се с натрошено сирене. Аз правя плънка от 3 разбити яйца и натрошеното сирене. И се слага следващата кора. Може да подредите така една върху дръги около 12-15 кори зависи колко тънки успеете да ги разточите
* Баницата се залива с разбито яйце. Отгоре се слагат няколко кубчета масло или се добавя 1 с.л. олио при яйцето
* Пече се на средна фурна до готовност

Баницата я пека в печка на дърва, камина.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории