Последни Рецепти
Последни Статии

Шоколадово изкушение

Добавено в GurMania

Добави към моето меню

Шоколадово изкушение за Свети Валентин
много шоколадово, ягоди и поднесено с желание, с това се включи в кулинарния фотоконкурс Гурмания Магдалена Малоар

Ето какво споделя с нас тя
Здравейте!
Приятно ми беше да се запозная с вашия добре подреден и много полезен сайт и да стана ваш фен.
Приветствам и идеята ви за Кулинарен конкурс, обединяващ няколко празника, което предполага богатство и разнообразие на идеи.

Аз се включвам с поднос от изкушения, приготвен за любими и обичани хора, по повод Св. Валентин. Както подобава на този празник, всичко е шоколадово, много шоколадово и…ягодово.

mnogo shokoladovo

Ето и кратки бележки, относно продуктите и приготвянето:

Шоколадови ягоди:
– ягоди
– черен, млечен, бял шоколад (по избор)
– перлички, пайети за декорация
На водна баня или в съд за фондю се стопява шоколад. Ягодките се топват и подреждат върху хартия за печене и веднага се поръсват със сладкарски перлички или пайети.

Трюфели:
– 4 малки пакета бисквити Орео с бял крем
– 1 пакет крема сирене (българско)
– какао
– шоколад
– ликьор
– захаросани портокалови корички
В дълбока купа се натрошават на трохи (ръчно) бисквитите и се добавя крема сиренето и няколко капки ликьор (аз използвах Коантро, който е с портокалов вкус.Замесва се хомогенно тесто, което се охлажда в хладилник за 1 час. От тестото се откъсват и овалват малки топчета с желания размер. По време на оформянето им може да се мушне в тях портокалова коричка, за по-екзотичен вкус. Подреждат се върху поднос и отново се охлаждат за около 30мин. Декорират се по желание- оваляни в какао, горещ шоколад или кокосови стърготини.

Мини мъфини:
Пълнеж:
– 150г брашно
– 1 пакет бакпулвер
– 30 г какао
– 200 г пудра захар
– 100 г разстопено и охладено краве масло (50г кр.масло и 50г олио)
– 2 яйца
– 125 мл кока кола
– 50 г рязани лешници (орехи или бадеми)

Глазура:
– 100г пудра захар
– 20г какао
– 4-5 суп. лъж. кока кола
Брашното, какаото и бакпулвера се смесват и пресяват в дълбока купа.Прибавя се захарта. В друг съд се разбъркват кравето масло, разбитите предварително яйца и кока колата. Къб сухите съставки се прибавят течните и ядките.Разбърква се до хомогенно тесто, което се разпределя във формички за мини мъфини, които се запълват до 2/3 от обема им. Мъфините се пекат в предварително загрята на 180градуса фурна за около 20мин.След изпичането, мъфините се охлаждат и се декорират с приготвената глазура.Поръсват се с ядки, предварително леко запечени или кокосови стърготини.

Шоколадови кошнички:
– 200 г тъмен шоколад
– 100 г захар
– 150 мл сладкарска сметана
– ядки по желание
В подходящ съд на водна баня се стопява 1/2 от шоколада. С него, с помощта на четка се нанася върху вътрешната част на силиконови формички за мини мъфини, тънък слой. Формите се охлаждат около 30мин в хладилник. През това време се подготвя крокан- захарта се загрява до карамелизиране и към нея ке добавят ядките. тази смес се излива върху тефлоново килимче или намазнена с олио чиния. След охлаждането, кроканътсе натрошава. Сметаната се разбива докато се сгъсти и към нея се добавя стопен останалия шоколад. Внимателно се изваждат охладените шоколадови кошнички и се пълнят с крокан. Декорират се с шоколадовата сметана, с помощта на сладкарски пош. Може за цвят да се настърже и малко шоколад.

Този имейл май се получи с дължина на роман, за което се извинявам, но така е в това изкуство- изисква се търпение, прецизност и мнооого желание!

Поздрави и весели предстоящи празници!
Магдалена Малоар
Велико Търново

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории