Последни Рецепти
Последни Статии

Храната пази от грип

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Храната пази от грип
или как здравословното хранене помага за да не се разболеем от грип

цитруси

Грип. Птичи грип, свински грип, епидемия, пандемия. И грип , не от новините, а реалност, когато ние се разболеем.
Всяка година милиони хора на нашата планета се разболяват от грип. Когато болните достигнат голям брой, това вече е епидемия, а пандемия е най-високата степен. Голямо значение за разпространението и развитието на заболяването и достигането му до епидемия има географското разположение на страните. В Латинска Америка грипните епидемии са почти непознати. Сред причините са топлият климат, малките температурни амплитуди, както и струпването на голяма част от хората около водни басейни. Солеността на океаните в тези региони е много голяма. Това допринася за йонизиране на въздуха, което е вид естествена инхалация. Морските соли съдържат кристална решетка, инактивираща вирусите, както и другите причинители. Населението на студените страни също боледува много по-рядко. Основната причина за това са студът и снегът – това е състоянието на водата във вид на кристали. Хората, живеещи на по-висока надморско равнище, също са облагодетелствани от ниска заболеваемост. Една от причините е вятърът, който създава добра вентилация на въздушните маси, както и наличието на озон.
Голямо значение за силната имунна защита на човека има и пигментацията на кожата. Меланинът, който се образува в човешкия организъм, и неговото натрупване дават цвета на кожата. А цветът на кожата, съответно количеството натрупан меланин, е правопропорционално на имунната защита на индивида.
От значение е и начинът на хранене.
Факт е, че хората с нормално телесно тегло боледуват много по-рядко, отколкото тези с наднормено.
В регионите, където се ядат повече морски продукти, заболеваемостта е много малка.
Консумацията на зехтин и самите маслини също допринасят за стимулиране на имунната защита.
Интересно, но факт – хора, консумиращи дневно една-две чаши истинско червено вино, много по-рядко боледуват.
В момента се правят много медикаменти, чийто основен продукт е гроздето. Консумацията на подправки – канела, карамфил, също имат имунностимолиращ ефект.
Употребата на орехови ядки, които са богати на йод, същопомагат да не се разболеем от грип.
Погрешно е мисленето, че консумацията на люто – най-вече люти чушки, чесън, лук, в големи количества предпазват от различни заболявания. Прекомерната консумация води до сериозни смущения в стомашно-чревния тракт, което може да доведе до необратими последствия. Тезата, че една-две ракийки на гладно също предпазват от заболявания, е много погрешна. Тютюнопушенето, което води до отлагане на катрани в дихателната система, съответно до намаляване на количеството усвоен кислород, спомага за имунен стрес. Не трябва да се подценява и пребиваването в задимени помещения, тъй като дори човек да не пуши, той поглъща дим.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории