Последни Рецепти
Последни Статии

Ефектът на теломерите

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Тайната на дългата младост е в седемчасовия сън, водораслите и кафето, твърди д-р Елизабет Блекбърн, която спечели Нобелова награда за откриването на теломерите, определящи дали стареем добре. Прекаляването с газирани напитки пък състарява като тютюнопушенето с цели пет години, съобщи в. „Дейли мейл“, предаде БТА.

woman coffee pix 2
Тайната на вечната младост: кафе, сън и водорасли

Теломерите са защитните крайчета на хромозомите, които предпазват ДНК от увреждане. Известно е, че те се скъсяват с годините. Миниатюрна разлика в дължината им може да покаже риск от рак или Алцхаймер. Според д-р Блекбърн теломерите се износват бързо също от хроничен стрес, йо-йо диети, бял хляб, захар.
Средиземноморската диета, богатите на витамини водорасли и няколко кафета дневно обаче могат да ги удължат.

Дължината на теломерите се наследява не само от родителите. Тя се определя и от начина на живот и стреса. При натрупване на килограми в кръста, рискът от тяхното съкращаване се увеличава с 40%. Те обаче могат да бъдат стабилизирани с диета, движение и сън.
Достатъчният сън поддържа теломерите млади,
както и кафето. Изследване сред 4000 жени установи, че пиещите кафе имат по-дълги теломери.
Пълнозърнестите храни, водораслите, морската храна, зеленчуците също помагат за по-дълги теломери, установиха корейски учени. А според американски експерти, въглехидратите и млечните продукти не са техни врагове, за разлика от газираните напитки.
Теломерите на хората, които пият по две газирани напитки дневно, са с пет години по-стари. Чаша газирано дневно увеличава възрастта на теломерите с 2 години и човек става по-податлив на болести като диабет.
Сред храните, които намаляват дължината на теломерите, са обработеното месо, оризът, макаронените изделия, бисквитите, сладоледът.
Тези препоръки са публикувани в новата книга „Ефектът на теломерите“, написана от д-р Блекбърн съвместно с д-р Епел от университета на Калифорния.

telomere

Нобелова награда за медицина и физиология за 2009 г. е присъдена на трима американски учени – две жени и един мъж: Елизабет Блекбърн, Карол Грейдър и Джак Шостак. Наградата е дадена за „изясняване на начина по който краищата на хромозомите са защитени чрез подобни на капачки участъци – теломери и за откритието на ензима теломераза, който позволява на клетките да се делят непрестанно без да умират”. Тяхната работа оказва голямо влияние в областта на раковите изследвания и изследванията на стареенето.

Елизабет Блекбърн
е родена през 1948 г в Тасмания, Австралия. Тя завършва висшето си образование по биология в Университета на Мелбърн и заминава за Кембридж, Англия за да изработи докторска дисертация. След успешна защита на докторска дисертация през 1975г д-р Блекбърн се премества в Йеил, САЩ, където работи като постдокторал изследовател до 1977г. През 1978г тя се прехвърля в Университета на Калифорния в Беркли, а през1990г става професор в Университета на Калифорния в Сан Франциско, където работи и до сега.

***
Нобелова награда по Медицина 2009 г.
Отличените са д-р Елизабет Блекбърн (р.1948 г.) от университета на Калифорния в Сан Франциско, д-р Карол Грайдер (р.1961 г.) от Медицинското училище на университета “Джон Хопкинс” и д-р Джак Зостак (р.1952 г.) от медицинското училище на университета Харвард. Тримата си поделят по 1/3 от наградата (около 1.4 млн. долара общо).
Те получават признание за работата си, разкрила как хромозомите се копират безгрешно при клетъчното делене и как преминават в новата клетка, без да се “повредят”. Тайната е в теломерите, които представляват повтарящите се сегменти ДНК в двата края на хромозомите, и играят роли на тапи, предпазващи генетичния код. Теломерите се синтезират от специален ензим, наречен теломераза. Тримата Нобелови лауреати откриват уникалната структура на теломерите (Блекбърн и Зостак, 1982 г.) и идентифицират тази на теломеразата (Грайдер и Блекбърн, 1985 – 1989 г.).

Скъсяването на теломерите е признак за стареене на клетката. То не се случва при туморните клетки и затова теломеразата е подходяща цел за антиракови медикаменти.

Теломерите са естествена част от човешките гени, които подлежат на промяна чрез начина на живот. Всяка клетка на тялото съдържа набор от гени, нашата наследствена информация. Гените са организирани в 46 групи, наречени хромозоми. Теломерите обвиват върховете на хромозомите, скъсявайки се всеки път, когато клетката се дели, за да бъде създадена нова клетка – нормален процес от развитието, който се повтаря през целия ни живот.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории