Последни Рецепти
Последни Статии

Какво е Акриламид?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Хлябът и картофите не трябва да се прегарят, трябва да добият само златиста коричка, а не кафява, за да се избегне поглъщането на акриламид, който може да предизвика рак. Това казват експертите от Агенцията по стандартите за хранене във Великобиратия (FSA), цитирана от Би Би Си.

coffee pix 4
Канцерогенното съединение акриламид може да се получи и при печенето на кафеените зърна, което прави самата напитка опасна. Представители на компаниите за търговия с кафе твърдят, че то не е опасно за здравето. Отдавна е доказана и ползата от умерената консумация на кафе. Но любителите на кафето трябва да знаят за потенциалните опасности и да консумират разумно.

french-fries pix
Препечените филийки и картофи са вкусни, но може да са опасни

Какво е Акриламид?
Акриламид се съдържа и в продукти, които продължително време са пържени или печени при висока температура – хляб, зърнени култури, кафе, пържено или печено месо, картофи, дори когато са приготвени на грил.
Кои зеленчуци не бива да се пържат?
Акриламидът се получава, когато храни, съдържащи скорбяла, се пекат или пържат твърде дълго време на твърде висока температура.
Най-високо съдържание на акриламид е регистрирана в продукти с високо съдържание на скорбяла като хляб, картофи, зърнени храни, сладкиши и кафе, които се приготвят при температура над 120 градуса.
Ако ставите филийката в тостера за по-дълго, колкото повече прегори, толкова повече акриламид се образува в нея, предупреждават учените.
Опити с животни са показали, че акриламидът уврежда ДНК и предизвиква злокачествени тумори. Засега учените не могат да твърдят със сигурност, че веществото влияе по същия начин и на човека.
Експертите от FSA обаче се опасяват, че съвременният човек поглъща голямо количество акриламид и препоръчват да се придържаме към по-здравословно хранене.
Акриламид има и в цигарения дим, затова пушачите поглъщат 3-4 пъти повече от вредното вещество в сравнение с непушещите.
FSA препоръчва освен това картофите да не се съхраняват в хладилника, понеже при ниски температури се повишава нивото на захар в тях, което потенциално може да увеличи изработването на акриламид при топлинната им обработка.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории