Коктейл със сироп от свирчовина
Добави към моето меню
Белият бъз, свирчовината, стана много популярна билка и приготвения от нея сироп . По обявите за продажба на сироп съдя. А е толкова приятно да направиш една разходка в края на месец май покрай някоя река и да си набереш екологично чиста свирчовина. Освен на сироп (който се приготвя със захар, лимонтузу и лимон) може да я изсушите за чай. Чаят от свирчовина е много ароматен и полезен. А ако сте направили сироп може да поднесете и като коктейл
Коктейл със сироп от свирчовина – elderflower cocktail
Необходими са:
4-5 кубчета лед
30 мл сироп от свирчовина
70 мл бяло (газирано) вино
20 мл газирана вода
Няколко листа мента
1-2 листа маточина
1 филийка лимон
Продуктите се смесват във висока стъклена чаша и се поднася.
В Европа този коктейл е известен като „Хюго“ и е алтернатива на Мохитото и Аперола – царете на лятото в чаша.
Да смесиш бяло вино, газирана вода и ароматен сироп от свирчовина – добро предложение за летен следобед, дори и вечеря.
„Хюго“ произлиза от Южен Тирол в Северна Италия, но вече е толкова популярен, че дори вече си има и собствен сайт – http://www.hugococktail.com