Последни Рецепти
Последни Статии

Как да се справим със затлъстяването

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Има дни с цел да се обърне внимание на наднорменото тегло и да се засили превенцията:
Европейски ден за борба със затлъстяването – през май
Световен ден за борба със затлъстяването – през октомври

Какви са фактите?
– Повече от половината от възрастното население на Европейския съюз е с наднормено тегло или затлъстяване. За последните 20 години се наблюдава двойно увеличение на хората със затлъстяване в по-голямата част от европейските страни. В Европа 22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тегло, а около 5 милиона – със затлъстяване.
– В края на 2016 г. проучване на Националния статистически институт установи, че делът на мъжете с наднормено тегло в България се е увеличил на 62.2%, т.е. близо две трети от българите са по-тежки, отколкото е здравословно, а тези с болестно затлъстяване са вече 15.5%.
debela zhena pix

– България е на пето място в Европа по затлъстяване сред децата. Всяко четвърто българче е с наднормено тегло Национално проучване за хранене на населението над 1-годишна възраст показа значително нарастване на затлъстяването сред момчетата до 5-годишна възраст – 7.1 на сто през 2014 г.
Превенцията срещу сърдечно-съдовите заболявания започва в първите 1000 дни от зачеването на детето, а жените не трябва да повишават теглото си по време на бременност с повече от 15-16 килограма“, казва доц. Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за проучване на затлъстяването.
През 2016 г. Световният ден за борба със затлъстяването – бе на 11 октомври, под мотото “Да ограничим затлъстяването сред децата”.
debel uchenik

Как се хранят децата в България
В храненето на децата в България се отчитат увеличена консумация на захарни изделия и напитки; висока консумация на мазнини, на готварска сол; ранна консумация на алкохол, честа и висока консумация на алкохолни напитки сред учениците над 14-годишна възраст; ниска консумация на кисело мляко, на риба и на плодове и зеленчуци, както и силно намалена двигателна активност.

Ниска е и физическата активност на българските деца. Според изследване те прекарват 25.7 часа седмично пред телевизор или компютър, следвани от румънските – 22.7 часа. Холандските и белгийските деца отделят по 14.5 и 15.5 часа за същите занимания.

Защо затлъстяването е опасно?
Затлъстяването е свързано с натрупване на прекалено много мастни тъкани в областта на талията, корема, ханша.
Теглото, което следва да се разглежда за нормално за даден човек, според височината и пола, се изчислява в Индекс на Телесна Маса (ИТМ). Ако стойностите на ИТМ са до 24, теглото се възприема като нормално. Стойности между 25 и 29,9 обаче показват наличие на наднормено тегло, а тези над 30 – свръх тегло или затлъстяване.
Наднорменото тегло и затлъстяването са основни рискови фактори за редица хронични заболявания, включително диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.
– Според изследователи от Американския национален институт по ракови заболявания затлъстяването е свързано с развитието на рак на гърдата, във възрастта след менопаузата, рак на дебелото черво, на бъбреците, на хранопровода и на матката.
– Затлъстяването е причина и за увеличения брой на случаите на сърдечни удари в по-млада възраст. Инфаркт вече получават и хора на възраст от 15 до 34 години. За последните две десетилетия сърдечните инциденти нарастват с 10% за мъжете и с 32% за жените.
– Според експерти затлъстяването е свързано и с нарастване на случаите на диабет тип 2 сред децата. При този тип диабет организмът не е в състояние да синтезира достатъчно инсулин или той не се използва ефективно. Диабет тип 2 обикновено се наблюдава при деца с ограничена двигателна активност, прехранване и наследственост.
– Намаляването на теглото, поне с 5-10%, при децата със затлъстяване има положителен ефект за здравето и предпазва от заболяване с диабет 2 тип. Програмата за редуциране на теглото се определя от лекар специалист.
– Според Obesity Reviews рискът от деменция при хора на средна възраст с наднормено тегло и затлъстяване е 42% по-висок от тези с нормално тегло, а от болест на Алцхаймер – 80%.
– Ежедневните дейности, като ходене, изкачване на стълби, клякане, навеждане и други активности, при хората със затлъстяване са значително по-трудни за изпълняване, изискват повече време и водят до умора.
– Поради допълнителните килограми и ограничената физическа активност, и самите процеси в организма се влошават, което въздейства на жизнеността и самочувствието като цяло.
– Забавените метаболитни процеси и свръхнатоварване на организма с остатъчни продукти на обмяната са причина за по-честата и по-ранна проява на хронични заболявания и остеоартрит (дегенеративна ставна болест е най-често срещаният вид артрит). Хората със затлъстяване по-често боледуват от грип и други здравословни проблеми, което е свързано и с чести отсъствия от работното място и невъзможност за поемане на семейните задължения.

Как да намалим риска от затлъстяване?
Според експерти наднорменото тегло и затлъстяването, както и свързаните с тях незаразни болести, са до голяма степен предотвратими.
Балансирано хранене, здравословен начин на живот и редовна физическа активност са съществена част от превенцията на затлъстяването.
Създаването на здравословен модел на хранене и двигателна активност от детска възраст намалява здравния риск от появата на редица заболявания в по-късна възраст, вкл. на наднормено тегло

1. Вседневна двигателна активност, която да включва енергично ходене пеша минимум 30 минути, разходки на открито в парк или планина, спортни занимания като плуване, игри с топка, тенис, ски, футбол, йога. Каране на колело, ролери, кънки и др. които да се използват и като средство за предвижване в града, подчинени на идеята за един по-зелен град.
Родителите заедно със своите деца е необходимо да прекарват повече време навън като играят, спортуват и се разхождат. Децата от ранна възраст да се занимават със спортни игри, които да са съобразени с техните желания и възможности. Какъвто и спорт да избере детето е важно да е го прави с желание и да доставя радост. Важно е да заменим седенето пред телевизора с каране на колело или други спортни игри.
2. Създаване на здравословен модел на хранене, като се спазват препоръките за консумация ежедневно на повече пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, млчени продукти, постно месо, бобови храни и риба поне два пъти седмично, ниска употреба на сол, захарни изделия и подсладени газирани напитки. Необходимо е да се приема ежедневно достатъчно количество вода и в умерени количества алкохолните напитки Храната трябва да се приготвя по начин, който запазва оптимално полезните вещества на продуктите, вкусна и безопасна храна.

Профилактиката на наднорменото тегло и затлъстяването е гаранция за по-добро здраве и качество на живот, затова е важно да се предприемат мерки за повече двигателна активност и здравословно хранене във всяка възраст.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории