Последни Рецепти
Последни Статии

Електронните цигари не са безопасни

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Електронните цигари не са безопасни

На 26 юни 2019 г , новина е, че Забрана за електронни цигари бе въведена в Сан Франциско. Това е първият голям град в Съединените щати, който налага ограничение на добилите масова популярност заместители на традиционните цигари.

Виждали ли сте хора, които носят на врата си закачена електронна цигара? Виждали ли сте хора, които пушат електронна цигара в градския транспорт, в книжарница (наблюдавах как един господин докато разглеждаше книга я извади и се зачете)… ако попитате такива хора, защо го правят, все пак има места на които не е прието да се пуши те ще започнат да ви обясняват, че така им излиза по-евтино, по-здравословно и че пушели по-малко. Въпросът е безобидни ли са електронните цигари или може да доведат и до други последствия?

el cigari

Това е изследване на немски учени, което показва, че популярните и считани за безопасни електронни цигари са вредни.

По думите на директора на Федералния център по медицина в Кьолн д-р Елизабет Пот – пропилен гликол (течността в електронните цигари съдържа Пропилен гликол (PG), зеленчуков глицерин (VG) и полиетилен гликол (PEG) – разтворими във вода течности, вискозни, използвани в електронната цигара течности, за да доставят никотин или аромати.) който се използва в електронните цигари за да се изпари никотина предизвиква остро раздразнение на дихателните пътища.

Картриджът за цигарите съдържа канцоригени като нитрозамин и други опасни вещества.
С мнението на немските учени са съгласни и експерти от Управление на контрола на лекарствата и хранителните продукти в САЩ.
Проведено от тях изследване също установява наличие на вредни вещества в електронните цигари. Освен това, към днешна дата те не се класифицират като медицински средства, поради което тяхното контролиране като заменител на никотина не е възможно.
Но и това не е всичко – нагревателният елемент, поставен в електронната цигара превръща течността, съдържаща никотин в пари (пушек), който след това пушещият вдъхва в дробовете си.
В проучване от края на 2012 г представен от италианското министерство на здравеопазването, се казва, че електронните цигари не трябва да се използват от млади хора, тъй като внасят никотин в тялото и могат да ги накарат да пропушат истински цигари.
Роберта Пачифичи, директор на Обсерваторията за пушене, алкохол и употреба на наркотици към Националния здравен институт в Италия, която е изготвила доклада, казва, че не е убедена в пълната безопасност на електронните цигари.
“Трябва да имаме предпазлив подход към този продукт, тъй като знаем малко за ползата му за спиране на пушенето и за токсичността му”,
Известно е, че използването на електронни цигари вече е забранено в някои щатове на САЩ, Литва, Турция, Норвегия, Уругвай, Австралия, Бразилия…

Какво е положението с електронните цигари в България?
„Едва ли в Европа ще се забрани продажбата на електронни цигари, но е вероятно те да бъдат класифицирани като “медицинско изделие“. Ако това стане, всеки производител трябва да получи разрешение да продава продукта си, ще има регламент и контрол, което щяло да е от полза за потребителите. Трябва да се регламентира съдържанието на никотин в течностите за заместителите на традиционните цигари.“ Цитат на главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

Използвани публикации в Daily Mail и Дневник

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории