Последни Рецепти
Последни Статии

Ементал

Добавено в Кулинарен справочник, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Ементал
Самото му име звучи като еталон за качествено и скъпо сирене. На френски името е Emmental, традиционно швейцарско сирене, което се произвежда в района на река Еме, кантон Берн, откъдето идва и името му. Историята му се губи във вековете, за първи път се споменава през 1293 г. Името сочи на произход от долината на река Еме в кантона Берн.
Произход: Швейцария
Мляко: краве
Масленост: 45%
Консистенция: твърда

ементал
снимка уикипедия

Ементал е класическо швейцарско сирене с големи шупли, мек вкус и наситен жълт цвят. Традиционно се произвежда в централните кантони на Швейцария, като за суровина се използва непастьоризирано краве мляко. Зрее в пещери, което му придава възхитителен вкус. Питите швейцарски Ементал тежат над 70 кг, а формата им може да бъде кръгла или овална.
Смята се, че Ементал е едно от най-трудните за производство сирена заради сложния ферментационен процес, при който се образуват специфичните за сиренето дупки, има твърда и тънка бледожълта кора. Вътрешността му е наситено жълта. Ароматът е сладък с нюанси на прясно окосено сено. Вкусът е силен и плодов, без нотка киселинност.
Кулинарна употреба
Предложение за консумация: в сандвичи, салати, разтопен – в огретени и фондю.
Комбинира се добре със: сухо Розе, Шираз.
Хранителна информация за 100 гр:
Калории – 360 Ккал
Мазнини – 27 г
Холестерол – 75 мг
Натрий – 150 мг
Протеини – 28 г
Калций – 100% от необходимата дневна доза

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории