Последни Рецепти
Последни Статии

Полезните есенни дарове

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Есента е изобилие от плодове и зеленчуци. знаем, че са полезни затова в менюто ни присъстват и последните домати, чушки, краставици и патладжани от градината, така и зеленчуците на есента – карфиол, броколи, зеле, червено цвекло, праз лук, тиква, кестени… няма дом в който да не се приготвят вкусни туршии и да се слага кисело зеле, времето от средата на октомври до началото на ноември се нарича „туршиено време“

esen darove

Колко често да включваме това разнообразие от свежа храна в нашето меню. Колкото се може по-често, защото са полезни.
Учени от Англия са установили, че плодовете и зеленчуците не само подобряват настроението на човек, но и поддържат биологичните функции на органите на добро ниво.
Информацията е потвърдена в изследване в което са участвали доброволци на възраст над 16 години. Първата група добавяли към менюто си всеки ден малко плодове и зеленчуци. Втората група били основно на растителна храна. След края на изследването при участниците от втората група било наблюдавано подобрение на настроението, чувство за общо благополучие и щастие. В първата група особени изменение не били отчетени.
Учените препоръчват ябълки, свежи зелени зеленчуци и подправки, домати, цитрусови плодове. Храната от растителен произход е богата на микроелементи, витамини, фибри, което спомага за нормализиране на храносмилане.
Разбира се, че за риба, месо и млечни продукти не трябва да се забравя.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории