Последни Рецепти
Последни Статии

Дни на френската гастрономия и продукти

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

За първи път в София се организират
“Дни на френската гастрономия и продукти”

Събитието ще се проведе на 21 и 22 ноември пред Музея за история на София (бившите Минерални бани на София), бул Бански №1.
Тази инициaтива се провежда непосредствено след посрещането на новото божоле. Както повелява традицията, младото вино се отваря всяка година на третия четвъртък от месец ноември. Това е повод за празник, който и българската публика споделя.
Организатори са Френско-българска търговска и индустриална камара заедно със Société Générale Експресбанк и с подкрепата на Edenred и Петрол.
Изложението ще бъде отворено за посетители в петък, 21 ноември, от 11:00ч до 21:00ч и в събота, 22 ноември 2014, от 09:00ч до 21:00ч.
В две отоплени шатри пред Музея за история на София, българската публика ще има възможността да се срещне с представители на френската гастрономия и вина, които ще предлагат френски деликатеси: сирена, колбаси, сладкиши, хляб, шоколади, традиционни гофрети и палачинки – всичко, поднесено с подходящата селекция от френски вина. Посетителите ще имат възможност също така да закупят директно от изложителите желаните продукти.
Кулинарно шоу и циркови номера ще поддържат интереса и доброто настроение. През целия съботен ден ще бъдат организирани и занимания за децата, за да могат и те да се насладят на празника.

bozhole

Първите бурета “Божоле нуво” реколта 2014 бяха отворени снощи в полунощ (20.11.2014 г.) в Божьо, столицата на това младо вино в Източна Франция. Няколко хиляди души мръзнеха на централния площад, когато се разнесе викът: “Новото божоле дойде” и така бе даден сигнал за отваряне на бутилките, осем часа след Токио, но преди Ню Йорк. Един удар с чук по бурето и виното потече в чашите, а лицата се озариха от усмивки. Преди отварянето на новото божоле участниците в празника имаха възможност да опитат различни видове и реколти вино от местни производители. След това всички се събраха, запалиха фенери от лозови пръчки, за да минат по главната улица под звуците на фанфари, каквато е традицията.
Празникът винаги е в полунощ на третия четвъртък на месец ноември.

В България се провеждат празници на виното през ноември.
DiVino.Taste София 2014 г. София от 14 до 16 ноември
– “Дефиле на младото вино” в Пловдив от 28 до 30 ноември

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории