Последни Рецепти
Последни Статии

кулинарен фестивал

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Кулинарен фестивал в София
10 септември 2009, 11.00 часа, Дом на културата “Средец” на ул. “Кракра” 2а

След няколкомесечно турне из цялата страна кулинарният фестивал “Пъстра трапеза на гости на… моя град” ще даде възможност на столичани да се запознаят с автентичните български вкусове и да се забавляват.

Гостите на кулинарния фестивал ще могат да се запознаят с вече традиционната кулинарна изложба, в която освен готвачи любители от цялата страна, участие ще вземат и столични ресторантьори.
На инсталирана специално за „Пъстра трапеза” професионална кухня ще се състои импровизирана надпревара между ученици от Софийската професионална гимназия по туризъм.
По-късно около огъня ще се вихрят познати от медиите личности. За приповдигнатото настроение на посетителите и участниците ще се грижат фолклорни групи от столицата и страната.

Последната за тази година спирка на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на… моя град” е в Троян на 19 септември, когато ще се проведе и традиционния празник на сливовата ракия.

Кулинарен фестивал
в моя роден град Велико Търново

Аз много рядко съм в моя роден град, все работа, клиенти, дом, отговорности, деца … И когато днес по обед стигнах ме очакваше хубаво слънчево време, цъфнали акации и кулинарен фестивал в центъра.
Най-хубавото е, че главната улица беше затворена и нямаше никакви коли. И много народни песни. Хубаво е да слушаш бабите как пеят народни песни. Хубаво е.
И си хапнах добре … представителите на кулинарния колеж в Добрич добре се бяха представили, другото беше скара + безплатана бира. И това споделено в гардинката на парк майка България.

„Пъстра трапеза на гости на … Моят град” 2009

Кулинарният фестивал „Пъстра трапеза на гости на …..Моя град” 2009 се провежда всяка година в различни краища на България. Неговата основна цел е да събира уникални регионални кулинарни рецепти, които да представя в свои издания и по този начин да съхранява и развива Българското кулинарно наследство, ресторантьорството и кулинарния туризъм в България.

Програмата е изключително богата и динамична. В рамките на фестивала ще вземат участие както именити готвачи от регионите-домакини и любители на кулинарното изкуство. Многобройната публика ще има възможност да дегустира изложените гозби, всяка от които ще бъде оценявана от жури. Много самодейни фолклорни групи и състави ще представят народни обичаи и танци, свързани с храната.

1. Град Пазарджик – 25.04. 2009

2. Град Свищов – 09.05. 2009

3. Град Велико Търново – 16. и 17.05. 2009

4. Град Добрич – 23.05.2009

5. с. Баница, общ. Враца – Ботеви дни, 30.05. 2009; Кулинарен Фестивал „Пъстра Трапеза” на гости на „Вкусна България”

6. Град Хисар – 13.06.2009

7. с. Джулюница, общ. Лясковец – 21.06.2009

8. с. Проглед, общ. Чепеларе – 18.07.2009

9. Етнографски комплекс Етъра – 25.07.2009

10. Град Троян – 19.09.2009

Организаторите: Ивитал Консулт и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите А.Р.И.З. – 7,

Кулинарен фестивал град Добрич 23.05.2009
Пътуващият фестивал “Пъстра трапеза”ще събере най-доброто от българската кухня в книгата “Рецептите на баба”

Пътуващият фестивал “Пъстра трапеза” събра днес в Добрич майстори-готвачи, техни млади следовници от професионални училища и жени от пенсионерски клубове. Представени бяха традиционните за Добруджанския край ястия- риба с булгур, агнешка дроб сърма в було, рачел.

Пътуващият кулинарен фестивал ще издаде своеобразна енциклопедия на българското кулинарно майсторство, озаглавена “Рецептите на баба”, съобщиха за БТА от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите, които са сред организаторите на проявата.
В книгата, която се очаква да излезе през октомври, ще бъдат събрани сто рецепти- характерни за различни географски райони на страната.
Българската кухня е не само много вкусна, но и пример за изобретателност, за творчество и максимално използване на сезонните продукти.
Халва от царевично брашно,
супа от лук и сушени чушки
и много други икономични рецепти, оцелели във времето, показват как българинът е преодолявал изпитанията на битието.

16.05.2009

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории