Торта Рошко
Добави към моето меню
Торта Рошко
рецепта за торта, известна и като френска селска торта съчетание на медени блатове, сметана и орехи – едно неустоимо празнично изкушение. Името Рошко идва от многото смлени орехи, което прави тортата рошава
за блатовете:
2 яйца
100 гр захар
50 гр краве масло
4 с.л. мед
2 ч.л. сода за хляб
400 гр брашно
200 мл прясно мляко
2 ванилии
за крема:
800 мл сметана
10 с.л. захар
300 гр орехи
настъргана портокалова кора
* Яйцето се разбива със захарта на крем до побеляване;
* В малка тенджерка се смесват маслото и меда и се разтапят на слаб огън;
* Добавя се содата за хляб и сместа започва да се пени и увеличава обема си. Добавя се прясното мляко и сместа ври на тих огън около 30 мин, докато добие златист цвят;
* Тогава се добавят разбитото яйце и захарта и като заври сместа се отстранява от огъня;
* Към още топлата смес се прибавя пресятото брашно и 2 ванилии и се замесва тесто, което не е много меко, но не е и твърдо;
* Тестото се оставя за 30 мин на топло, след което се разделя на 5 равни топки;
* Всяка топка се разточва въху набрашнен плот на тънка кора с диаметър около 20 см. Докато се пече единия блат се разточва другия;
* Всяка кора се пече около 5 мин, до готовност в предварително загрята фурна на 180 градуса. За да бъдат с правилна форма блатовете се изрязат по краишата. Изрязаното от блатовете се натрошава на трохи, които се посипват между блатовете;
* Сметаната се разбива със захарта на крем. Прибавя се настърганата портокалова кора и се разбърква. С крема се намазва всяка кора и се посипват със смлени орехи, като половината орехи се оставят за накрая за посипване на тортата;
* Портокаловите резенчета могат да се наредят между блатовете;
* Наредената торта се загъва с тънко фолио и се поставя поне за 5 часа в хладилник.