Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на хляба

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал на хляба от лимец
Къде: село Рабово
Кога:

Фестивал на хляба
в родопското село Рабово се провежда през 2013 г в края на юли, за пети път.
Най-интересното е възстановката на жътва на лимец – една от най-старите български житни култури. В програмата има международен пленер на тема „Биодинамичното земеделие – древна иновация“, както и конкурс за най-качествен продукт от лимец -полезен и здравословен, а шансовете му да се наложи като търсен биопродукт на пазара са големи.

limec 2
Инициатор на фестивала е земеделският производител Петко Ангелов.

Пътят на хляба от полето до фурната или как нашите предци приготвяли насъщния си преди хиляди години. Целият този процес, осъществен по стари технологии, прикова вниманието на почитатели на биоземеделието и туристи дошли в родопското село Рабово, за да присъстват на една необичайна възстановка. Старата тепавица на бившия авиатор и настоящ собственик на къща за гости Петко Ангелов едва смогва да побере всички желаещи да видят как някога се е мелил лимецът. Преди това могат да присъстват на полето, където има демонстрация на ръчна жътва със сърпове и паламарки. Житните снопове след това се пренасят в специално помещение, където се извършва вършитбата така, както преди 2 хиляди години – с диканя, теглен от кон.

limec 4

След това е смилането на лимеца от който се получава брашното. Става с ръчни каменни мелнички или т.нар. хромели. Оборотите на въртене на камъните достигат до 30-35 в минута и така се получава най-доброто смилане на житната култура.

limec 3

Замесването на хляба се прави в дървени корита – нощви, изчаква се да втаса и се слага във фурна с дървено опалване.
За един ден може да се покаже целия път на древния хляб – от жътвата на лимеца до изпичането на хляба, който е много вкусен. Той е по-специфичен, жълтее на цвят и е с изключително висока енергийна стойност. Петко Ангелов е изчислил, че филия хляб от дивата пшеница съдържа от 3 до 4 пъти повече калории и микроелементи от обикновения хляб.

Източник сайт на БНР, Снимки: Ива Тончева

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории