Последни Рецепти
Последни Статии

Празник на киселото мляко

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

На 24 юли 2017 г. за 16-та поредна година в Разград се открива Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните занаяти, който продължава три дни.
Kiselo mleko razgrad 2
Обичате ли кисело мляко? В Разград може да научите какъв е вкусът на истинското кисело мляко. В края на юли в града се провежда
Празник на киселото мляко,
Фестивал на народните традиции и художествените занаяти.

kiselo-mleko-razgrad

Домашно приготвеното кисело мляко е известно още като Капанско кисело мляко или Гецовско кисело мляко, произвеждано от векове по древна семейна рецепта. Капанци са етнографска група, която произлиза от стари български родове, които не са искали да приемат християнството. Поради тази причина, те са били изселени в Лудогорието.
Някога заквасването било повече от всекидневен ритуал. Цялата процедура влизала дори в сватбената обредност. Ако е кандидат–снаха и предстои да се запознае с бъдещите роднини, добре е за всеки случай да се снабди със сребърна гривна, за предпочитане с по-широк отвор. Къде на шега, къде сериозно сватовете може да накарат бъдещата булка да налива прясното мляко отвисоко, през сребърната гривна. Да закваси млякото. А после – когато трябва да покаже готовата продукция, да се качи нависоко. Оттам да обърне пълния с кисело мляко съд. И ако не се изсипе, а остане плътно – това е мечтаната снаха.

kiselo-mleko-razgrad-1
Днес, по време на празниците в Разград, приготвянето на кисело мляко е само забавна и очаквана дегустационна атракция за туристите.

На панаир си дават среща фирми производители и дистрибутори на традиционния български продукт. Провежда се и атрактивен конкурс за домашно приготвено кисело мляко и ястия с него.

Снимките са на dariknews.bg

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории