Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на чушките и доматите

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти
Къде: Куртово Конаре, общ. Стамболийски
Кога: 7 – 9 септември 2018 г.

Точното време за провеждане е втората седмица /петък, събота и неделя/ на месец септември, когато има чушки, домати и лютеница в изобилие. През 2018 година си запазете датите 7, 8 и 9 септември, за да посетите това автентично събитие.

kurtovo-logo

Фестивала на чушката, домата, традиционните храни и занаяти се провежда за десета поредна година през 2018 г.
През трите дни в центъра на селото ще има щандове с местна продукция.

Още в петък започва подготовката за печенето на прочутата лютеница с местния розов домат и куртовска капия.

В събота зеленчуковото пюре ще бъде раздадено на площада от местните майсторки, намазано на филия хляб. Същия ден ще бъде избрана и Царица на лютеницата. С приза ще се закичи най-добрата майсторка на зеленчуковото пюре.

Награди ще има и за най-атрактивен щанд. За първи път тази година ще се проведе и конкурс “Гевгира на баба”. Организаторите на празника искат да накарат местните да се разтършуват и потърсят стария съд, използван от техните баби за отделянето на люспите от доматите при приготвянето на лютеницата.

kurtovo konare lutenica

Куртово Конаре е прочуто със земеделието си. През 1894 г. в мелницата на Александър Димитров е смлян първият килограм червен пипер в страната. През 1896 г. се отглеждат първите ранни домати в България, пренесени от Цариград. И още първи неща от това място – през първата половина на 20 век е направен един от първите хладилници в страната, а най – добрият български сорт пипер е наречен „Куртовска капия”. От 2014 г., благодарение на създадения Конвивиум към Slow Food, местните сортове като: Розов домат – „голям, бабин” и ябълката „Куртовка” са вписани в Световната съкровищница на вкусовете.
Фестивалът на чушките и доматите се провежда от 2009 година.

Царица лютеница
Царица лютеница

Съчетава традиционно със съвременно изкуство, образователни програми и лекции, пленери, кулинарни дейности и базари, конкурс ”Царица на лютеницата” и много рок, джаз, етно, блус и фолклор.

kurtovo konare lutenica 1
През цялото време посетителите на хубавото село ще мога да опитат и закупят местни кулинарни произведения, приготвени от куртовска капия, куртовски розов домат, ябълка куртовка, царски боб.

За повече информация: https://web.facebook.com/events/1861359130822684/

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории