Последни Рецепти
Последни Статии

Царица лютеница

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

“Царица лютеница” от куртовска капия, розови домати и … още нещо
“Столицата на доматите” – така наричат пловдивското село Куртово конаре. Местните хора с гордост казват, че преди много години тук е произведен първият български домат. От години жителите на Куртово конаре отглеждат местните сортове розов домат и патентованата куртовска капия и правят най-вкусната лютеница от тях.

%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bb%d1%8e%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0

Рецепти за лютеница
На 10-11 септември 2016 г. се провежда Осмото издание на Фестивала на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти -Куртово Конаре фест.
Програмата на зеленчуковия празник включва доста атрактивни събития. Жителите и гостите на Куртово Конаре ще могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и как се приготвя доматена супа.
Най – очакван от всички е конкурсът за най – добра лютеница. По време на фестивала ще бъдат избрани и наградени „Царица на лютеницата” и най-добрите местни кулинари. Майсторки ще покажат на площада как се прави лютеница и от тях ще бъде избрана “Царица на лютеницата”.
За да се приготви вскусна лютеница трябва преди всичко да има много търпение и добри умения. Това е традиция, която се предава в семейството от майка на дъщеря.
Участниците в конкурса обясниха, че продуктите, които използват – розови домати, чушки и патладжани, са домашно производство.

%d1%86%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bb%d1%8e%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-1
Ще бъдат връчени награди и за: най-големи домат и чушка, най-красива кукла, изработена от домати, чушки и други плодове и зеленчуци, най-добра фотография по темата на фестивала и др.
“Доматите не растат в щайги” е темата на една от дискусиите в рамките на празника на храните.
Организатори на събитието са Народно читалище “Любен Каравелов – 1897” със съдействието на кметство Куртово Конаре и община Стамболийски.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории