Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на домашната ракия в Шумен

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал за домашна ракия „Ой Ракийо, Ракийчице“
Къде: Шумен, квартал Дивдядово
Кога: 9 септември 2018 г.

На 9 септември бе проведен първият фестивал на домашната в квартал Дивдядово на град Шумен.

festival na domashnata rakia Shumen 1

Идеята е да се облагороди парка. Събитието се провежда на стадиона, а входът от 3 лева се събира за почистване и оправяне на парковото пространство, което свързва детските площадки и стадиона, на който тренират футбол децата.
Идеята дошла след отбелязване на годишнината от създаване на килийното училище в квартала. Така както преди толкова години хората задружно и доброволно се събрали в името на школото, така и тази инициатива ще подкрепи общата кауза – един хубав и приятен за посещение парк.
Ракията пък е традиционна напитка и хората обичат да се черпят с нея.

Надпреварата за най-хубава ракия предвижда и 900 лева награден фонд, като първата награда е 500 лева, второ място – 300 лева, а за третия майстор – 100 лева.

Общо 33 проби домашна ракия се състезаваха за призовите места на фестивала за домашна ракия „Ой Ракийо, Ракийчице“. „Надяваме се това събитие да се превърне в национално.” – каза главният специалист на кв. Дивдядово Силвия Кирилова. По думите й, за да участват във фестивала са пристигнали хора от доста отдалечени места на България.

Домашните напитки оценява тричленно жури, част от което е инженер-технологът Пламен Петков. Според него, 10 от пробите са изключително добри ракии, много добре приготвени, дестилирани, а трите най-добри ракии са просто впечатляващи.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории