Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на киселото мляко в Момчиловци

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

За втора поредна година в Момчиловци ще се състои Фестивал на киселото мляко.
Какво: Фестивал на киселото мляко
Къде: село Момчиловци
Кога: 22 до 25 септември 2016 г.

%d0%bc%d0%be%d0%bc%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8

Фестивалната програма от 22 до 25 септември включва изложение на млечни продукти и занаятчийски изделия, концерти на фолклорни състави и изпълнители, национален конкурс “Мис Родопи”, на който ще бъде избрана Кралица на млякото.
Млякото и здравословната родопска кухня са главен акцент в програмата на Фестивала на киселото мляко – култура и традиции. Вкусът на мляко от Родопите ще бъде припомнен с дегустации на продукти на местни производители и мандри. В музея в Момчиловци ще се представи Демонстрационен център за народни традиции и занаяти.

%d0%bc%d0%be%d0%bc%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d1%8f%d0%ba%d0%be

Заслужава си да се посети Момчиловци – село в сърцето на Родопите с възможността да се дегустират домашно приготвени сирена и кисело мляко. Запазени са старите рецепти за преработка на мляко и по време на фестивала може да се опита уникалния вкус на млечните продукти.
Другото заради, което си заслужава, освен хората в този край, е природата.
Има екопътека, която оформя една осмица – символа на безкрайността и води към разкопките на древно тракийско находище. Откриват се гледки към Националната обсерватория Рожен, към Пампорово, на юг планината как се стели чак до границата ни с Гърция. Навсякъде по пътеката ще могат да прочетат за тайните на нашите билки, за животните, които могат да се срещнат, и не на последно място има един закачлив акцент. На всяка табелка ще има по едни такива момчиловски мъдрости, като накрая пътеката ще завършва с приказката: “Дай на душата каквото си иска, защото ще дойде време нищо да не ще”.
Ще бъде избрана и „Мис Родопи – Кралица на киселото мляко 2016“!

%d0%bc%d0%be%d0%bc%d1%87%d0%b8%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%86%d0%b8-%d0%ba%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%bb%d0%be-%d0%bc%d0%bb%d1%8f%d0%ba%d0%be-1

Сред гостите на празника ще бъде китайският художник Лианг Женг, както и актьори, които ще представят театър на сенките.
Киселото мляко „Момчиловци” – хит на китайския пазар
Спонсор и съорганизатор на празника е китайската компания Bright Dairy, която произвежда от няколко години мляко с марка “Момчиловци”. За фестивала се очаква да пристигнат гости от Китай, където млякото на Родопите и Момчиловци се рекламира като една от тайните на дълголетието.
Китайските партньори представят в страната си Момчиловци като място, в което “времето е спряло”, а по-забавеният и спокоен ритъм на живот е сред основните корени на дълголетието.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории