Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал „Забравени традиции – обредни трапези“

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фестивал „Забравени традиции – обредни трапези“
Къде: село Васил Друмев, Шумен
Кога: 4.09.2017

festival zabraveni tradicii obredni trapezi 1

В празник на автентичната българска кухня се превърна кулинарният фестивал „Забравени традиции – обредни трапези“, който за втори път се проведе в шуменското село Васил Друмев. Целта на Фестивала е да издири, обогати и популяризира традиционните ястия, за да се върнат те на трапезата на българина. Участните задължително трябваше да приготвят поне две ястия на жар, освен останалите манджи по стари рецепти. Председател на журито, което трябваше да определи най-вкусните стари рецепти, беше актьорът и телевизионен водещ Ути Бъчваров, който само преди дни стана баща на близначки, но въпреки това дойде във Васил Друмев, за да избере най-добрите ястия.

festival zabraveni tradicii obredni trapezi UTI

Кулинари от село Ивански спечелиха първото място във второ издание на фестивала „Забравени традиции – обредни трапези“ в шуменското село Васил Друмев. Те бяха отличени за рецептата за кръстосан боб.
Първото място днес категорично взе една кашичка, наречена „кръстосан боб” – една стрита, сварена бакла. Добре овкусена с малко сол и сложена в една, завряна в ъгъла на една от трапезите, чинийка. Случайно аз я видях и цялото жури я опита. И още докато опитвахме, просто ви казвам, че бяхме сигурни, че това е неподправен, истински вкус”, каза Ути Бъчваров.

festival zabraveni tradicii obredni trapezi 2
Рязана чорба от старозагорското село Змейово бе класирана на второ място.

Ребра с булгур на домакините от Васил Друмев зае трета позиция.

Председател на журито, определило най-вкусните стари гозби, беше актьорът и телевизионен водещ Ути Бъчваров. Участниците във Фестивала представиха ястия, приготвени на жар, както и характерни за различните населени места рецепти. Най-възрастната участничка в кулинарния фестивал беше 84-годишната Йорданка Йорданова от село Изгрев, а най-младата – 14-годишната Ванеса Велева от Белокопитово.

festival zabraveni tradicii obredni trapezi 3

Специална награда за най-атрактивно приготвена храна журито присъди на жените от читалището в село Илия Блъсково. Призът заслужи майсторката на домашно приготвен зелник Геновева Костова.
„Зелника го знам от моята баба, която е родена 1900 година. А тя го знае от нейната майка и нейната баба”, разказа Геновева Костова и допълни, че децата и внуците не се захващат да приготвят гозби по стари рецепти, но обичат да хапват домашно приготвените зелник и катми.

Богата фолклорна програма – с песни и кръшни хора допринесе за доброто настроение на всички любители на народните традиции.

снимки: архив на БНР

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории