Последни Рецепти
Последни Статии

Флоренция

Добавено в Други

Добави към моето меню

Флоренция, Firenze
“Да отидеш в Рим и да не видиш папата” е много популярна фраза. Ако поне веднъж не отидеш в Италия (дори само и за 3 дни) няма да можеш да разбереш какво е култура и история. Както, колкото и да се опитваш да си представиш Венеция няма да разбереш докато не видиш каналите и не се качиш на лодка (гондолите са скъпо удоволствие :( Така не можем да разберем какво е Ренесанс и изкуството на Въраждането докато не бъдем поне за един ден във Флоренция.

Florence contains an exceptional artistic patrimony, glorious testimony to its secular civilization. Cimabue and Giotto, the fathers of Italian painting, lived here, along with Arnolfo and Andrea Pisano, reformists of architecture and sculpture; Brunelleschi, Donatello and Masaccio, founders of the Renaissance; Ghiberti and the Della Robbia; Filippo Lippi and l’Angelico; Botticelli and Paolo Uccello; the universal geniuses Leonardo da Vinci and Michelangelo. Their works, along with those of many generations of artists up to the masters of the present century, are gathered in the city’s many museums. In Florence, thanks to Dante, the Italian language was born; with Petrarch and Boccaccio literary studies were affirmed; with Humanism the philosophy and values of classical civilization were revived; with Machiavelli modern political science was born; with Guicciardini, historical prose; and with Galileo, modern experimental science.
Флоренция е един от най-красивите италиански градове – тук са съсредоточени около 50% от историческите ценности и произведенията на изкуството на Италия и около четвърт от световните. Това е един от най-скъпите и забележителни градове в света.

За да посетиш десетките музеи, дворци, храмове и други забележителности трябва даподготвиш с доста стабилна сума – входът на почти всеки от тях е до 10 евро.
Флоренция или Фиренце, както я наричат италианците, е сред най-любимите градове на туристите от цял свят. Всяка година градът е посещаван от над 9 млн. любопитни за историята и културата на Града на лилиите, чиито жители са не повече от 315 хиляди. През последните години заради поскъпналия живот столицата на област Тоскана са напуснали над 25 хиляди души.
Плодородните земи около река Арно най-напред си харесали етруските, а през I век ветераните на Цезар създали колония с име Фиоренция. Да проникнеш в богатата история на града, разрушен напълно от варварски племена през V век и възкръснал като феникс от пепелта, са необходими месеци. Музеите и дворците (повечето превърнати в музеи и изложбени зали) са над 64. В тях се пазят шедьоври от Средновековието и Ренесанса, които е невъзможно дори да изброиш. Градът блести със забележителните си архитектурни паметници, с чудесните катедрали и с великите мъже, родени и творили тук.
Ако не можете да си позволите лицензираните от италианските власти екскурзоводи, можете да разчитате на някоя от книжките гидове за 4-8 евро, за да не пропуснете повечето старини. Специалистите са набелязали 6 основни маршрута, за които ще ви е необходима поне седмица.
Единият от тях включва централната градска част – Пиаца делла Синьория, Палацо Векио и Палацо и галерия делли Уфици, най-голямата градска катедрала “Санта Мария дел Фиоре”.
Сърдечният ритъм на Флорентинската република може да се почувства и днес на Пиаца делла Синьория, запазил характера си на политически център. Там е старият дворец – Палацо Векио (съкровищница на ренесансовото изкуство и символ на властта), чието изграждане започва през 1299 г. Пред него с най-високата кула в града се извисяват прочутите статуи Херкулес на Бенвенуто Челини и Давид на Микеланджело, само че копие – оригиналът се пази в галерията на Академията за изящни изкуства. Пред нея винаги има опашка от дами, които искат да докоснат символа на мъжката красота, след което според легендата ще открият голямата си любов.
В центъра на площада е и бронзовата статуя на бащата на Флоренция – първия от прочутата династия Медичи, Козимо Първи, Старият. Този площад пази и спомена за монаха бунтар Савонарола, дръзнал да оспорва властта на Медичите, обесен и изгорен през 1498 г.
Старият център вдъхновил и класика Достоевски, който завършил “Идиот” тук.
Недалеч от този площад се намира прочутата катедрала – Дуомо (Санта Мария дел Фиоре), над чиято камбанария е работил Джото до смъртта си през 1337 г. Това е и единствената готическа църква с купол с диаметър 45 м, която се извисява на 116 м. Над нейната архитектура е творил гениалният Филипо Брунелески, а самата катедрала е строена цели 140 г. Днес тя е третата по големина в готическия свят след “Св. Петър” в Рим и “Св. Павел” в Лондон.
Отвътре куполът е изрисуван от ученици на Микеланджело, чиито фрески заемат почти 4 хил. кв. м площ. В музея към катедралата пък се пази прочутата “Пиета” на Микеланджело. Тук се намира и уникалният часовник със стрелки, които се движат от дясно на ляво и на чийто циферблат 24 часа сочи залез слънце, а 6 – изгрев.
Съоръжението, разбира се, се налага често да бъде настройвано.
Част от друг маршрут, но не по-малко красив, е катедралата “Санта Кроче”, осветена през 1381 г., където се намират гробниците на Галилей, Микеланджело, Макиавели и Росини. Празната гробница на Данте пък е украсена със символични женски фигури, които оплакват изгнаническата участ на поета, прокуден от родната Флоренция и погребан в Равена. Тук се намира най-големият орган със 7 хил. тръбни елемента, от чиято клавиатура днес са се запазили само 3 оригинални клавиша, но пък веднъж седмично все още гали ухото с божествената си музика.
За този невероятен град е трудно да се говори в сегашно време, защото тук всеки камък е спомен от знаменателно събитие. Въпреки атмосферата, наситена с история, в голяма част от центъра на града се е настанила комерсиалността. До старинните кули и дворци пъстреят сергии, в които чантите, кожените облекла и шапките често са на
цени, по-високи от съседните бутици
Въпреки че Флоренция се слави като втората модна столица на Италия след Милано, единици от туристите се изкушават да пазаруват от фирмените магазини – цените надвишават дори тези в центъра на Париж. Добре е да се знае, че Флоренция е южен град и разходките през лятото из града са истинско изпитание заради високите температури. Най-хубавото време за посещение на града е ранна пролет и късна есен. Тогава е възможно да се пазарите и за цените на сувенирите. Нещо хубаво и на сносна цена може да се открие на Новия пазар, но докато обикаляш, токувиж си подминал гробницата на Медичите. Можеш да не забележиш и къщата на Данте – и без това е “менте”. Построена в края на XVIII век – забележително хрумване на градски търговец, сетил се как да припечели от историята на родния град. Оригинална обаче е църквата, където деветгодишните Данте и Беатриче се влюбили от пръв поглед.
Статуя, по-известна може би и от Давид, е бронзовото глиганче, наричано галено Порчелино, което се намира съвсем близо до Пиаца делла Синьория. Според легендата, който го погали по зурличката и пусне в пастта му монета (не по-малко от едно евро), ще стане богат. Затова муцуната му е излъскана, а решетката под него – пълна с монети. Общинарите ги събират два пъти годишно за бедните хора на Флоренция. Магията сигурно става, щом оттук минават всяка година над милиони туристи. Нищо, че оригиналният мраморен глиган е скътан на топло в една от многобройните градски галерии.
Ваня Овчарова

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории