Последни Рецепти
Последни Статии

Сирни заговезни

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Неделя Сиропустна, Сирни заговезни
през 2019 г. на 10 март
Аз ти прощавам, прости ми и ти

Сирни заговезни – ден за ПРОШКА и уважение към семейството
Понякога е трудно, понякога грешим, понякога не сме на правилното място, когато любимите хора имат имат нужда от нас, от нашата подкрепа, думи, разбиране … понякога може да сбъркаме, понякога може да поискаме нещо, което не е наше, може да изречем неправилна дума… затова има такъв ден да простим, а утре е чистия понеделник и да продължим по-чисти и малко по-добри

hamkane

От векове православните християни в България честват Неделя на Всеопрощението, която е винаги 40 дни преди Великден. В народните ни обичаи тя е известна като Сирни Заговезни или Прошка. Това е началото на Великия Пост, чиято продължителност от 40 дни е символично свързана с много събития от живота на Иисус Христос. Това е време на подготовка за празника на Възкресението, време на покаяние, на пречистване. И на прощаване – така както Спасителят прости на хората, поемайки греховете им. Христос е казал още: “Ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви”.

На Неделя Сиропустна или Сирни Заговезни подготовката за Великия пост вече е приключила. Тя е започнала седмица преди това в деня, наречен Месопустни Заговезни. А цялата седмица е наречена “Простена неделя”. На вечерната служба, а по-късно и у дома християните си дават взаимно опрощение за извършените умишлени или неволни грехове, търсят помирение с баща, майка, деца, приятели и врагове. Защото прощаването е началото на един по-разумен, по-смислен и съзидателен живот. В църквата вярващите се обръщат с молитва към Бога да им прости прегрешенията, да ги предпази от духа на безделие, униние, властолюбие и празнословие. След Сирни Заговезни идват дни на физическо и духовно очистване, на молитви, въздържание и размисъл. По този начин християните се подготвят да посрещнат Светлото Христово Възкресение. Според богословите молитвите ни не могат да бъдат чути, ако не измолим прошка за греховете си от Бог. През седмицата от Месни до Сирни Заговезни християните отиват при ближните си с цвете, поклон и целувайки ръка, искат прошката им.

trapeza-sirni-zagovezni-600x450

На Сирни Заговезни цялото семейство се събира на трапезата. Тя е особено богата на млечни продукти, яйца и риба. Голямата баница със сирене е задължителна и се разчупва на парчета за всекиго. Едно твърдо сварено яйце се връзва с червен конец и с дълга пръчка се мята към всички. Настъпва веселба при опита на големи и малки да отхапят от яйцето. Този обичай се нарича “хамкане”. Същото се прави и с парче халва, а хората вярват, че който успее да отхапе най-много, ще бъде здрав и честит през годината. На този ден с целуване на ръка всеки се обръща към другите с думата “прости”. Отговорът е “просто да ти е”. Парче от баницата със сирене се скрива някъде и ако през лятото домашно животно се разболее, му се дава от нея, за да се излекува. Особено празнична е вечерта на село. Тя се подготвя седмици преди това. Младите хора събират клони от храсти и дръвчета, с които на Сирни Заговезни се палят огньове. Всички се надпреварват чий огън ще бъде най-голям и висок.
Вярва се, че колкото по-буен е огънят и колкото по-далеч осветява околността, толкова повече тя ще бъде предпазена от градушка. Но най-важното е да се получи прошка, хората да си простят взаимно и да бъдат заедно в очакване на Великия ден на Христовото Възкресение.

18.02.2007

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized

1 Comment

  1. 1
    galia // January 24th, 2007 at 5:28 pm

    Hubavo e da ima takiva saitove, koito da ni uchat kakvi sa balgarskite obi4ai i kakvo se pravi na tqx.Vaob6te saita e mnogo hubav.Haresva mi i za tova , che mi pomaga za urocite v uchiliche i mi dava informacia, s koqto iskarvam hubavi ocenki.