Последни Рецепти
Последни Статии

8-ми март – международен ден на жената

Добавено в Празници

Добави към моето меню

8-ми март – международен ден на жената
8-ми март не е ден за празнуване, а ден за борба, днес превърнал се в ден за внимание към жената

Честит празник на всички жени, които се борят за права и ги отстояват!

8march

Първото споменаване за женски ден се отнася още към времето на Древен Рим, който е бил отблязван, както и от свободно родените жени, които са били омъжени, т.нар. матрони, така и от робините, на които господарите им подарявали малък подарък и им позволявали в този ден да не работят.

Римлянките в празнично облекло се отправяли към храма на Веста – богинята, пазителка на домашното огнище. Интересни факти за римските богини може да прочетете тук – Богините живеят във всяка жена

Първият исторически опит жените да заявят за своето равенство с мъжете е марш протестът на работничките от текстилните фабрики в Ню Йорк, който се е състоял на 8 март 1857 г. Работничките са искали повишение на заплатата и подобрение на условията на труд.

Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Инициатор за празнуване на Международния ден на жената е немската социалистка Клара Цеткин, която предлага своята идея на II международна конференция на жените социалистки в Копенхаген през 1910 година. Конкретна дата тогава не е предложена.

Международният ден на жената за първи път е бил празнуван в Дания, Австрия, Швайцария и Германия през 1911 г. но не е имало обща дата.

В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911, през 1915 е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944.

1975 г. е обявена за “Международна година на жената” и тогава 8 март получава своето дългоочаквано официално признаване като международен ден на жената.

4.03.2010

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории