Последни Рецепти
Последни Статии

Фритата, омлет по италиански

Добавено в Аламинути, Италианска кухня, Ястия с яйца

Добави към моето меню

Фритата

Фритата – това е италиянска кухня – нещо средно между омлет (френска кухня) с пълнеж и запеканка със зеленчуци или с продукти, които на нас ни харесват, или тези, които са останали в хладилника. За разлика от френския омлет, при фритата пълежа се слага когато запечем яйцата, а не се смесва в сместа за омлет. Най-добре е да го запечем на горен реотан във фурна или в тиган-скара за да се получи вкусна коричка. Фритата може да се приготви и за закуска и за вечеря. Има варианти за мини-фритата, които можем да поднесем като ордьовър, като ганитура – канапе на които да оформим порцията.
За да приготвите фритата у дома трябва да разполагате с малка тефлонова тавичка или тиган с махаща се дръжка и фурна с грил функция.

Вкусно е, приготвя се бързо!

Фритата, омлет по италиански

8 яйца
100-150 г извара
2-3 с. л. течна сметана
краве масло за пържене
сол и черен пипер на вкус

Фритата с доматен сос
2 ивици бекон (сланина)
2 домата
1/2 глава кромид лук
2 с. л. зехтин
2 с. л. бяло вино
1 скилидка чесън
1 ч. л. риган
щипка босилек
щипка захар

Яйцата се счупват и се овкусяват с подправките. Разбиват се с тел или вилица до пълно хомогенизиране. В тигана се разтопява маслото, изсипва се 1/4 от яйчената смес и се запържва само отдолу. Полученият омлет се прегъва на две, слага се от изварата и се прегъва още на две.

Лукът и доматите се настъргват. В тигана, в който са пържени омлетите, се сгорещява зехтинът и за около 30 секунди се запържва настърганият лук. Прибавят се накълцаните ивици бекон и счуканата скилидка чесън и след още половин минута се налива виното (по желание). Овкусява се с подправките и щом кипне, се добавят доматите. Разбърква се и ври 2-3 минути.

Подредените в тавата омлети се заливат с готовия доматен сос и се запичат за около 10 минути при температура 220-240 градуса. По желание ястието може да се поръси с настърган кашкавал.

Варианти за пълнеж

Фритата с грах
1 ч.ч. грах от консерва или замразен
1 връзка зелен лук, нарязан на ситно

Задушете зеления лук, нарязан на ситно в малко масло в голям тиган. Добавете яйцата, граха, изварата и подправките и разбъркайте. На огъня оставете докато се стегне. Преместете в грил тигана или запечете във фурната на грил на функциата. Нарежете на четвъртинки и сервирайте със салата домати.

Фригата с картофи
1/2 кг млади картофки
в оригиналната рецепта е с чедър (може и кашакавал)
подправки – чубрица, босилек, риган, черен пипер на вкус
1/2 връзка магданоз

Измийте картофките и ги нарежете по-големите на парченца. Изпържете ги във фритюрник или ги задушете. Разбийте яйцата с вилица и подправете с подправките на вкус.
Прехвърлете картофките в голям тиган и ги залейте с яйчената смес. Пържете докато не се стегне сместа, тогава сложете във фурната на грил фунция. Когато фригата се запечете я поднесете украсена с домати, нарязани на филийки и магданоз.

Фригата с шунка и гъби

3 с.л. чисто масло
100 гр шуа
250 гр гъби, нарязани на парченца или от консерва
250 гр спанак
6 яйца
2 с.л. сирене пармезан настъргано (кашкавал)

В голям тиган загрейте маслото до пушек. Сложете гъбите, шунката и разбъркайте, докато не се запържи шунката (бекона). Добавете спанака и рзабъкайте за минутка. Намалете стапента на котлона и добавете разбитите с вилица яйца и подправете на вкусс.
За около 10 минути яйцата ще се стегнат, като през това време може да накланяте тигана и да си помагате с дървена лопатка за да се стегне сместа равномерно.
Когато яйцата стегнат ги поръсете с настърган пармезан (кашкавал) и сложете тигана във фурната на грил функцията за 1-2 минутки докато се запекат и покафенеят.

Сервирайте веднага със свежа салата

Фритата с много зеленчуци
тази рецепта е с много зеленчуци, ако някой и друг го пропуснете, не е фатално, фритата се приготвя с това, което има в хладилника:)
1 чаша розички от броколи, варени на пара, накъсани на ситно
1 червена чушка,без семките, нарязана на кръгчета
1 глава лук, накълцана на ситно
2 с.л.масло
2 с.л.зехтин
6 яйца
2 с.л. течна сметана
щипка сух риган
щипка сух розмарин
морска сол и черен пипер
1 ч.чаша настърган кашкавал

В малка тавичка с незалепващо покритие задушете чушката и лука в 1 с.л.масло и 1 с.л.зехтин. Извадете зеленчуците с решетъчна лъжица.
Разбийте яйцата с подправките и сметаната, останалото разтопено масло и зехтина.
Покрийте съда и задушете на среден огън още 5 минути. Поръсете със сирене и поставете под скарата във фурната за няколко минути докато фритатата бухне и покафенее.
Нарежете на триъгълници и сервирайте.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории