Последни Рецепти
Последни Статии

Фруктозата – големият виновник за диабет

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Фруктозата – големият виновник за диабета тип2
Захарите в храните и напитките и основно фруктозата са основна причина за диабета от тип 2. До това заключение са стигнали американски изследователи от Кардиологичния институт Свети Лука (The Texas Heart Institute at St. Luke’s Episcopal Hospital – това е една от най-добрите кардио болници в света), които казват: „Има огромен масив с безспорни доказателства, статистически данни и резултати от клинични опити, че дори в сравнение с другите захари фруктозата е основен причинител на диабет и последиците от него”. Анализът им е публикуван Mayo Clinic Proceedings и Zee News.

fruktoza

За 28 години броят на пациентите със захарен диабет се е увеличил два пъти. През 1980г. са регистрирани 153 милиона случаи на заболяването, през 2008 г. – 347 милиона.
И нашата страна следва световната тенденция за нарастване честотата на захарния диабет, главно на тип 2, който заема около 90% от случаите. В България разпространението на захарния диабет по последни данни засяга вече 8.3% от населението. Основна предпоставка са наднорменото тегло, нерационалното хранене, недостатъчната физическа активност, които засягат все повече и детско-юношеската възраст. Нараства ролята на стреса и най-общо нездравословния начин на живот за изявата на всички заболявания с генетична предиспозиция, казва доц. д-р М. Орбецова

Средно 1 от 10 души е застрашен и честотата на заболяване расте с възрастта. При диабета тип 1 имунна аномалия пречи на панкреаса да произвежда инсулин, хормонът позволява в клетките да се натрупва глюкоза, което повишава нивата на захар в кръвта. Коварството на диабет тип 2 е, че се получава в резултат на намалена чувствителност на клетките към инсулина, свързана със затлъстяването и обездвижването.
Резистентността към инсулина https://gotvarstvo.bg/a/insulinova_rezisitentnost се свързва с концентрацията на този хормон в кръвта (хиперинсулинемия), който улеснява натрупването на мазнини, повишаването на триглицеридите, както и други метаболитни нарушения. Хиперинсулинемията повишава рисковете за сърдечно-съдовата система и съкращава живота с 5 до 10 години.

Новото изследване припомня научните данни, че добавянето на фруктоза – под формата на захароза или на високо фруктозен царевичен сироп – се свързва със серия вредни ефекти върху биологията на хората и животните.
Данните може да звучат изненадващо по отношение на захарта в плодовете, откъдето идва името й фруктоза. Проблемът не е в тях, а в царевичния сироп с високо съдържание на фруктоза – около 50% от теглото. За сравнение – в узрялата праскова фруктозата е около 1% от теглото. Освен ниското съдържание на фруктоза, в прасковата освен това има вода, фибри, антиоксиданти, които са важни за организма.
От изследването става ясно, че около 40% от пълнолетните хора в САЩ са развили в различна степен инсулинова резистентност – което е стъпка към диабет. Ролята на фруктозата в храната и напитките е решаваща за развиване на аномалията.
Фруктозата стимулира метаболитните промени, които насочват калориите и топлината за съхранение в клетките на абдоминалната мастна тъкан. Това е адаптивен механизъм, който е бил необходим на далечните предци, чиито достъп до храна и до плодова захар е бил ограничен. Измерването на обиколката на талията е удобен метод за приблизително определяне на висцералната (абдоминална) мастна тъкан, както и за оценка на общото количество телесни мазнини. Тя е показател, който корелира положително със стойностите на индекса на телесна маса и е основен критерий за поставяне на диагноза метаболитен синдром.
Заедно с еволюцията и особено сега, когато добавянето на фруктоза в храните е широко разпространено, предимствата на биологията са се превърнали в недостатъци. Хранителната индустрия щедро добавя фруктоза под различни форми – като захароза, като захар с глюкоза и фруктоза – позната като пудра или бучка захар, и все по-често като царевичен сироп, който може да съдържа до 65% фруктоза.
През 2012 г. американски и британски учени дават първия „ключ” към причините за диабета – те установяват, че 3/4 от напитките и храните съдържат добавена захар, а американците консумират средно 25 кг фруктоза годишно.
В началото на тази година Световната здравна организация препоръча да се намали само с 10% делът на свободните захари, добавяни в храната.

Скоро ще има публикация Какво е фруктоза? И затова с какво може да заменяме захарта

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории