Фугас с маслини и сушени домати
Добави към моето меню
Фугас – това е хляб, който идва от Прованс, Франция, и е много близък по вид до италианската фокача .
Този плосък френски хляб може да бъде приготвен с билки, сирена, сушени домати, маслини , бекон, ядки – с всичко, с което ви харесва .
Освен че може да има формата на дантела , листо, фугас може да бъде направен и в затворена, калцоне версия
Фугас с маслини и сушени домати
Рецепта споделена от Ирина Кърпарова
Продукти
500 г брашно, около
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1-2 с.л. олио/зехтин/
300мл. топла вода
маслини без костилки,
сушени домати,
подправки – пресен босилек
Рецепта за фугас
• От продуктите се замесва тесто и след като втаса се добавят нарязани маслини (2 вида – каламата и зелени), сушени домати и пресен босилек
• След като втаса го разделяме на 2 части.
• Разточваме и оформяме като листо върху пергаментова хартия и с резачка за тесто правим разрези.
• Намазваме със зехтин и жълтък /по желание/, може да поръсим сусам или мак и печем във фурната до готовност в загрята фурна на 200 градуса.
• Когато се пече ухае невероятно….
БОН АПЕТИ!