Последни Рецепти
Последни Статии

Козунак с локум и боровинки

Добавено в Наши гости, Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Козунак с локум и боровинки
Рецепта споделена от Петя Цанкова

козунак

Продукти:
3 яйца (без един жълтък)
200 мл прясно мляко
150 г захар
100 г разтопено масло
2 с.л. олио
1 пакетче суха мая
2 ванилии
настъргана кора от един лимон
600 г брашно, приблизително

За плънката :
1 кутия локум
2 с.л. сушени боровинки

За намазване:
1 жълтък
1 с.л. олио

козунак локум

Начин на приготвяне:
• Маята се разтваря в хладкото мляко с 1с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне ,за около 10 минути.
• В пресятото брашно се прави кладенче и в него се слагат разбитите леко две яйца и белтъка на третото, захарта, разтопеното краве масло,ванилиите и лимоновата кора и прибавяйки шупналата мая се замесва меко тесто.
• Готовото тесто се оставя да втаса на топло до двойно увеличаване на обема му.
• Втасалото тесто се взема с намаслени ръце и върху намаслен плот се разделя на две части.
• Всяка половинка се разделя на три равни части,които с леки движения се разтеглят на ленти, слага се плънката и двете части на лентата се защипват за да се образува фитил.
• Фитилът леко се усуква. По този начин се приготвят шестте фитила, като при мен 5 са с плънка от нарязания на едро локум , а един е с боровинки. От тях се сплитат два козунака -единият само с локум ,а другият -с локум и боровинки(кръглият).
• Така приготвените козунаци се поставят във формите за печене,застлани предварително с хартия за печене и се оставят на топло да втасат.
Намазват се с отделения жълтък ,разбит с олиото и се поръсват обилно със захар.
Пекат се в предварително загрята на 180*С фурна (макар,че това е относително -зависи от особеностите на фурната) до тяхната готовност.
Да ви е сладко!

Съвети:
* Както и при питите избягвам да правя твърдо тесто и излишната допълнителна обработка.
* Ако козунакът не е готов ,а прегаря отгоре го покривам с хартия или фолио,така както процедирам и при питите и при печенето на кексовете.
* При следващото правене може би ще увелича захарта на 180 г, нещо не ни беше достатъчно сладък въпреки доволното количество локум ,което сложих.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории