Фунийки по стара рецепта
Добави към моето меню
Фунийки по стара рецепта
рецепта споделена от Didi Iv-Mell
снимка Росица Петкова
Продукти за тестото:
1 ч.ч. кисело мляко
½ ч.ч. олио
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.л. сода за хляб
1 пакетче амонячна сода
брашно, до меко тесто, около 700 г
Продукти за крема:
1 литър прясно мляко
3-4 яйца
1 ч.ч. захар
7 с.л. брашно
1 ванилия
Начин на приготвяне на фунийките:
• От всички продукти се замесва средно меко тесто.
• От така полученото тесто се разточва лист .От него се изрязват ленти с ширина 1 см.
• Лентите се завиват около конуси от твърдо фолио, предварително намазнени.
• Изпичат се и се пълнят с крем.
Начин на приготвяне на крема
• Разбиват се яйцата със захарта. Прибавят се брашното и ванилията. Получената смес се разрежда със 100 мл.студено прясно мляко.
• Останалите 900 мл.мляко се кипват и към тях се добавя сместта.
• Вари се 5 минути.
• С готовия крем се пълнят фунийките.
• Ръсят се с пудра захар.
И една красива история с тези така познати ни от детството фунийки с крем
Радослава Николова Повече от 30 години в къщи се правят тези фунийки. В старият ми тефтер с рецепти са записани като “Къдриците на Шопен”. Металните фунийки, върху които се навива тестото са от капачки за буркани и са от същото време. Винаги са ставали много вкусни, красиви и оригинални. За първи път ги направих за сватбата си.