Последни Рецепти
Последни Статии

Фършанги

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Какво: Фършанги
Къде: Бърдарски геран
Кога: 2 март 2019 г.

Фършанги е празник на банатските българи. Традиционно се празнувал три дни с веселие, музика, танци и карнавални шествия. Започвал в неделята преди Заговезни (Фършанги на местен диалект).
Провежда се от последната неделя преди Великия пост до сряда.

Фършанги

В тези дни се правели седенки, пиела се греяна ракия и вино, хората се черпели по улиците. Имало и карнавал, при който мъжете се обличали като жени, а жените като мъже. Наричали ги “Мошуле” – дегизирани обикаляли улиците с каруци и влизали по къщите, за да опитват от богатите трапези.

Днес на празника всички участници се маскират – мъжете на жени, жените на мъже, минават в шествие през центъра на селото. От 2011 г. празникът вече е Международен фестивал „Фършанги“, на който се събират български католици, православни от съседните села и банатски българи. „Фършанги“ идва от времената на средновековните карнавали.

Жителите на селото са преселници от Банат, с всички последващи обстоятелства: говорят на старинния български диалект, наречен павликянски. Пеят банатски песни, играят банатски хора, имат музей „Къща на банатския бит”. А кухнята? Естествено, приготвят галушки, тачки, крофли, пифкя…

Може да се насладите на превъзходния и неповторим вкус на банатската кухня. Всички посетители на фестивала ще имат възможността да опитат известната “Чурбъ листа”
фършанги Чурбъ листа
Традиционен карнавал “Фършанги” на 17 фвруари 2018 г., в с. Бърдарски геран, обл. Враца

фършанги пушена сланина
Пушена сланина

фършанги колбасъ
Може да опитате и от уникалната банашка кълбасъ, произведена в Бърдарски геран. (Това е един от продуктите спечелил награда от Лидл и може да се открие в магазините)

Какво е Банатска кухня?
Потомците на банатчани живеят днес в селата Бърдарски геран, Асеново, Гостиля, Драгомирово и Брегаре. Те са потомци на бежанци от Чипровското въстание, избягали към Влашко веднага след разгрома на въстаниците, които по-късно се установяват в обезлюдената тогава област Темешварски Банат, със специални привилегии за тях от австрийската императрица Мария-Терезия.
Те са запазили своята автентична кухня, която днес е особена интересна за всички запалени кулинари.
Част от ястията са явна заемка и размяна на опит с австро-унгарската кухня, някои са от по-късно време, а други вероятно са много стари, може би запомнени отпреди Чипровското въстание от 1688 г.

Подобно събитие е и Международен кулинарно – фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село”, което се превежда през август.

За повече информация: https://web.facebook.com/events/1967864486609804/2150392441690340/ – снимките са от там

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории