Последни Рецепти
Последни Статии

Кратка история на пицата

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Италия е любов, романтика и вкусна храна – казва Севда, първият вегетарианец в света, спечелил „Мастър шеф – втори сезон“ в България. Тя и foodpanda споделят интересни факти за най-популярното световно ястие – пицата.

pizza pix 1

С дъх на Италия – история на пицата
Италия е страна, която нахранва всички сетива. Италия е омайно вино, тесни калдъръмени улички с малки ресторантчета, хора, които говорят, жестикулирайки с ръцете си на своя секси език, и вкусна, непретенциозна храна, на която не можеш да устоиш и да забравиш. Дъхът на Италия е вдъхновение за много филми, книги, музика и кулинарни пътешествия. Всички италианци, които познавам, твърдят, че няма по-хубава храна и вино от италианските.
Безспорно едно от най-популярните ястия в Италия (а и не само) е пицата. Обожават я всички възрасти, но най-вече децата и младежите навсякъде по света. Дори в Япония последните години пицата става много популярна, като се приготвя с риба и калмари или с картофи, бекон и майонеза („Майо Яга“). Над 5 милиарда пици се продават всяка година по света. В САЩ пицата е много по-дебела.

pizza-maker Pix

Думата „пица“ идва от латинската дума „пицца“, която означава „потъмняване на кора от пожар“. Пътят на историята на пицата е дълъг и несигурен. Произходът ѝ не е строго италиански. Храни, подобни на пица, се правят още през неолита. Счита се, че гърците първи са пекли големи кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („палакинтос“ и „пита“) с масло, чесън и билки. И други народи още в древността правят плоски хлябове:  „мануше“ в Ливан, „кока“ (сладки и солени вариации) от Каталуния, „инджера“ – Африка, „паратха“ и „наан“ в Индия, „фламкухен“ от Елзас, „риеска“ от Финландия.

В Италия също са известни плоските хлябове, например „фокача“ и „пиадина“. Още през 16 в. в Неапол един галетен плосък хляб се нарича „пица“. Съвременната пица също е разработена в Неапол, като към фокачата са добавени домати. Това е ястие за бедните, което се продава като улична храна. Кралицата на Италия – Маргарита (Margherita) също иска да опита от тази храна. За да почете своята кралица, шеф Рафаеле Експозито създава пица „Маргарита“, като я покрива със скромни количества доматен сос, моцарела и свеж босилек, цветовете на италианското знаме.В книгата „Cuccina e l’Arte di mangiar bene“, от началото на 20 в. дава три рецепти за пица, всяка от които е сладка.

Margherita pizza

Margherita pizza

Неаполитанската пица става доста популярна и с добавянето на чесън, трошливи твърди сирена и пресни зеленчуци. Пица „Маринара“, може би е най-старият вид пица и е с домати, риган, чесън и зехтин. Нарича се така, защото традиционно се приготвя за моряците от техните жени, когато се връщат от риболов от залива в Неапол.

Други разпространени видиве пица са: „Капричоза“, „Диавола“, „Калцоне“, „4 сирена“, „Пеперони“, „Рукола и Прошуто“ и т.н.

Пицата е претърпяла и много регионални промени. В Рим е популярна „Pizza al Taglio“ (Правоъгълна пица в големи тави), която се реже на парчета и се продава на грамаж, в Лигурия „Sardenara“,в Сицилия „Sfincione“.

Пицата обикновено се покрива с доматен сос, но днес съществуват и пица „Бианка“ (със сметана), както и пица „Нутела“ (с течен шоколад, банани или други плодове).

Класическото тесто се приготвя с брашно от твърда пшеница, мая, захар, сол, зехтин и вода. Меси се на ръка, остава се да втаса и след това се разточва на тънък пласт. В много пицарии приготвянето на пица е истинска атракция – пред очите на клиентите, с подхвърляне на тестото високо във въздуха.

Асоциацията на неаполитанските пицари, основана през 1984 г., е определила специфичните правила, които трябва да се следват за направата на автентична неаполитанска пица. Пицата трябва да се пече на фурна с дървени въглища, тестото трябва да се замеси и разточи на ръка, пицата да не надвишава 35см. в диаметър, да се пече в продължение на 60 до 90 сек. и да не е по-дебела от 1 см. в центъра.

pizza pix

Интересни факти за пицата:
Заведенията за пица (добре известните пицарии) са най-известните заведения за бързо хранене по света, заедно с тези за бургери. Те са 17% от всички ресторанти.

Събота вечер е най-популярното време за ядене на пица. Най-бързият майстор на пица в света прави 14 пици за 2мин. и 35 сек.

Най-скъпата пица е създадена от Доменико Кролла и струва 2,745 $. Приготвена е с шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, и хайвер.

Замразената пица е измислена от братя Калентано през 1957 г.

Никога не слагайте сосове като кетчуп и майонеза пред италианец, ще се обиди.

Известна фраза за пицата е на актьора Дийн Мартин: „Когато луната се отразява в очите, като една голяма пица, това е любов!“

Италия – това е любов, романтика и вкусна храна!

Източник: foodpanda

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории