Халва от моркови
Добави към моето меню
Халва от моркови
рецепта от индийската кухня, Гаджар Ка халва, предоставена от нашите приятели от Кулинарна Академия, включена в тематичната вечер, посветена на индийската кухня в ресторант Таланти.
Рецепта за Гаджар Ка халва
Продукти /за 4 порции/:
Обелени и настъргани моркови – 250 г
мляко 3,5 % масленост – 350 мл.
бяла захар – 100 г
гхи – 25 г (пречистено краве масло)
Кардамон (на прах) – 3 г
червен колорант – 0.3 г
Приготвяне на халва от моркови
1. В съд с дебело дъно разтопете половината гхи на умерена температура.
2. Добавете настърганите моркови и ги задушете докато поомекнат и започнат да се карамелизират за 5 – 7 мин.
3. Сега добавете млякото и разбърквайте сместа непрекъснато на умерена температура, докато млякото се редуцира напълно.
4. Добавете колоранта.
5. Прибавете останалото гхи, захарта и продължавайте да разбърквате сместа докато се карамелизира.
6. Завършете с щипка кардамон. Оставете на страна сместа да се охлади. Може да се сервира топло или студено според предпочитанията.