Галет с нектарини
Добави към моето меню
Галет с нектарини
хрупкава коричка и много плодове
Продукти
за тестото
100 г масло
2 ч.ч. брашно
1 яйце + 1 белтък
1/2 ч.ч. захар (100 г)
1 ванилия
600 г нектарини
за намазване
1 жълтък
1 ч.л. олио
Приготвяне на галет
* Маслото се нарязва на тънки филийки и се смесва с пресятото брашно, яйце + 1 белтък, захарта и ванилията. От топлината на ръцете маслото се размеква и поема брашно. Получената топка тесто се загъва в домакинско фолио и се слага за 30 мин в хладилника
* Плодовете се нарязват
* Тестото се разточва на тънка кора и се прехвърля върху лист хартия за печене. Отгоре се посипва 1 с.л. брашно равномерно (за да поеме отделения при печенето сок от плодовете) Плодовете се редят концентрично, като се оставя борд около 5 см от тестото, което се повдига и се оформя ръбчето на галета
* Прехвърля се в тава за печене. Плодовете се поръсват с 1 с.л. захар, както за сладост, така и защото захарта ще се карамелизира. Ръбчето на галета се намазва с разбит жълтък с олио
* Пече се на средна фурна на 180 градуса до готовност. Кората става златиста, а плодовете са запечени
Да ви е сладко
Може да бъде приготвен с различни плодове
сини сливи, нектарини, кайсии, праскови, смокини или комбинация от плодове
и малко мед за намазване. може да добавите канела, ванилия, орехи, шоколад …