Kрем брюле
Добави към моето меню
Kрем брюле
рецепта Poli Dimitrova-Tsintsarova
3 жълтъка
2 с.л. захар
240 мл неподсладена сметана 30-35%
1/2 ч.л. ванилов екстракт
2 ч.л. светло кафява или бяла захар
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 150 градуса.
Разбийте жълтъците със захарта и ваниловия екстракт до кремообразна смес.
Загрейте сметана почти до кипене и внимателно я прибавете към разбитите жълтъци, разбърквайте постоянно.
Разпределете сместа в 4 огнеупорни формички с обем 125 мл.
Поставете формите в дълбок съд, налейте в него топла вода.
Водата трябва да достига до средата на формичките с крем.
Това ще позволи на крема равномерно да се запече.
Наблюдавайте водата да не заври, при нужда по време на печенето долейте хладка вода.
Печете 25-30 минути, като проверявате готовността както при чийзкейк – средата на крема трябва да е като желе при леко разклащане на формата.
Извадете крема от водната баня, охладете го за 2-3 часа в хладилника.
Посипете крема със захар и го запечете 3 минути под грила на печката.
Най-добре би било да карамелизирате захарта със специална горелка.