Последни Рецепти
Последни Статии

Гейша

Добавено в Други

Добави към моето меню

Гейша означава “талантлив изпълнител” или “личност, която живее чрез изкуството”.
Гейшата е учена да бъде ненатрапчива, но да е навсякъде, като леката мъгла, която пъпли в подножието на японските върхове. Това е жената, която професионално забавлява гостите по време на банкети и в чайните, където традиционно мъжете отпочиват и правят своите бизнес срещи. Тя е лицето и гаранция за престижа в Япония. Задачата й е отговорна. Тя трябва да създаде спокойствие и уют, за да могат гостите да се отпуснат и да се забавляват. Нейното основно умение е познанието, че мъжът обича жената да властва над сетивата му с нежна сила, която е по-мощна от секса. Докато мъжът се храни, гейшата стои на колене до него, сервира му сакето и деликатесите, като в същото време упражнява брилянтното си изкуство да разговаря. Тя го гледа в очите, готова да угоди на всяко негово желание и дори да го изпревари.

mojko
Според японската философия гейшата се “грижи за мъжа като за градина, която разцъфтява”. Дали ще има секс с клиента зависи от нея самата, никой не я задължава да го прави. Обикновено клиентите й не го искат. В миналото момичетата са започвали да изучават занаята на гейшата, навършвайки точно 6 години, 6 месеца и 6 седмици, като обучението им траело 10-12 години.
Днес студентките постъпват в Академията за салонна култура на 16 години и я завършват на 21. Като ценз образованието им е приравнено към това на обикновените колежи. Учебното заведение допуска и по-малки ученички, но само като слушателки на определени курсове по изискано поведение.
Възпитаничките на академията живеят в нея на пълен пансион. Занятията се водят от опитни гейши, които преподават походка, красноречие, танци, музика, чайна церемония, грим и всички други тънкости на изкусителната женственост. Докато усвоява професията, девойката е наричана майко. Обучението е съпроводено и от “производствена практика”. Когато клиент поръча група гейши, те вземат със себе си и някоя майко. Нейната задача по време на увеселението е да долива чашите и да наблюдава майсторството на по-опитните си колежки.
Дипломирането на абсолвентките се ознаменува със специален ритуал – еригае (буквално – смяна на бордюра). Работата е там, че под горното кимоно гейшите и майко носят долно. Това на ученичките е бяло с червени орнаменти, а на гейшите – чисто бяло. Именно подаващата се отдолу снежна тъкан показва, че девойката е завършила обучението си. Оттук нататък новоизлюпената професионалистка се втурва да гради кариера. Ако си е учила съвестно уроците, цената на нейното присъствие ще започва от 50 хил. йени (500 долара) на човек, като трябва да се уточни, че услугата най-често се поръчва от големи мъжки компании. Продължителността на ангажимента й не се измерва с часове, а с горящи благовонни пръчици. Обикновено, докато изгори първата, гейшата е успяла да попее, да потанцува, да разлее питиета и да се разговори с гостите. Ако развеселените господа не искат да се лишат от компанията й, тя запалва втора пръчица, което автоматически означава удвояване на уговорения хонорар.
През 30-те години на миналия век имало 80 000 гейши. По време на Втората световна война и след нея броят им рязко спада заради тежката икономическа криза. Днес гейшите в Япония са само няколко хиляди, и то предимно в Киото, където е и най-престижното училище за гейши. Обикновено момичетата се занимават с този занаят, докато се омъжат. В Япония по принцип е прието жената да напусне работа, след като си намери съпруг.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории