Гевреци със сусам и мак
Добави към моето меню
Гевреци със сусам и мак
рецепта споделена от Петя Цанкова
Продукти:
За тестото:
200 мл прясно мляко (или вода)
1 п. мая (7 г) на Д-р Йоткер
2-3 с.л. олио
1 яйце
1 белтък
1 с.л.захар
1 ч.л. сол
350 -400 г брашно
за намазване на гевреците :
1 жълтък
1 ч.л. олио
за поръсване :
1-2 с.л.сусам
1-2 с.л. мак
Рецепта за гевреци
• Маята се разтваря в затопленото прясно мляко със захарта и 2 с.л. брашно и се оставя на топло да шупне (около 10 мин.).
• В купа се пресява брашното и към него се прибавят солта, олиото, яйцето, белтъка и шупналата мая. Замесва се еластично тесто, което не трябва да лепне. Тук за да са меки и пухкави гевреците аз лично удрям тестото 30 пъти в масата, вие можете да пропуснете този момент.
• Тестото се намаслява, поставя се в купата, покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема му.
• Втасалото тесто се разделя на 10 топки, а всяка една на още две, т.е. общо 20 топчета.Топчетата се разточват отначало между дланите, а после върху намаслен плот на фитили дълги около 40-45 см. Два по два фитилите се усукват и краищата им се слепват добре.
• Така оформените гевреци се поставят на разстояние един от друг в тавата на печката, покрита предварително с хартия за печене.
• Намазват се с помощта на четка с разбития с олиото жълтък и се поръсват със сусам или мак ,поотделно ,или на един да се редуват ивица сусам -ивица мак.
Приготвените гевреци се оставят да починат (да втасат) около 15 минути. Повече не е необходимо,защото докато се оформят процесът на втасване е започнал.
• Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаването на приятен златист загар – но внимавайте да не ги препечете.
Тези пухкави и меки гевреци могат да се поднесат с чаша айрян, прясно мляко ,боза ,а могат и да се хапнат само така
ДА ВИ Е ВКУСНО !