Последни Рецепти
Последни Статии

Гинко билоба

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Гинко билоба
Бях гладала реклами по тв и затова познах листата на на гинко в Борисовата градина, много красиво дърво и листата са красиви като жълти пеперуди в синьото небе

Гинко билоба, наричано още богородичен косъм, е устойчиво, дълго живеещо дървесно растение. Родината на дървото е Китай, а лечебните му качества са използвани от китайците стотици години. Някои растения достигат височина 3 метра и достигат до1000 години. Получава името си заради красивите приличащи на щит двуделни листа. Приспособява се добре към различни климатични условия и е разпространено на почти всички континенти: Азия, Америка, Европа. Расте на различни видове добре дренирани почви, като предпочита места, защитени от силни ветрове. Приспособява се лесно за отглеждане в градини, по улици като декоративно растение.
В България украсява и разнообразява растителните видове в Ботаническата градина в Балчик, в Борисовата градина, в Сандански.

Гинко билоба е медицински продукт, който се добива от дървото ginko biloba. Произвеждат се хранителни добавки на база гинко билоба екстракти (ползват се листата на растението) под формата на таблетки, капсули, настойки, чай, както самостоятелно, така и в комбинация с други лечебни растения, и с витамини.

Гинко билоба усилва циркулацията на кръв в организма, което е от най – ценно значение за оросяването на мозъка.

Потенциален антиоксидант, Гинко билоба подсилва капилярите на стените на кръвоносните съдове и защитава мозъчните клетки от увреждане. Улеснявайки циркулацията на кръвта, Гинко билоба увеличава притока на кислород до мозъчните клетки и способността ни да запомняме и да разсъждаваме. Има голяма роля в лечението на болестта на Алцхаймер.

Доказани са благоприятни за здравето ефекти: подобрява микроциркулацията и снабдяването с кислород и хранителни вещества на активно работещите органи (мозъчни тъкани, ретина и др.), подобрява еластичността на кръвоносните съдове, укрепва клетъчните мембрани, намалява отока и възпалението и др.

Урегулирането на кръвното налягане като здравен ефект е дало основание продукти с гинко да се препоръчват както при повишено, така и при понижено кръвно налягане по лекарско предписание. Дневният прием се разпределя така, че последният прием да е в ранния следобед (стимулиращо действие).
Ограничения за прием: не се препоръчва за бременни и кърмещи жени, за деца и млади хора; лица, приемащи някои лекарства.

Освен благотворното влияние на Гинко върху мозъка, използването му намалява чсетотата и интензитета на депресивните състояния.

По примера на китайците днес милиони хора по света използват Гинко, за да направят живота си по – добър.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized

1 Comment

  1. 1
    vpd // November 5th, 2006 at 9:18 pm

    Тези дрънканици ги има поне в 100 сайта (не казвам че не е вярно, казвам само че това са общи лафове от рода на фармацевтичните реклами: “ГИНКО Е СУПЕР, КУПУВАЙТЕ ГО ОТ НАС ВÐªВ ФОМАТА НА ХАПЧЕТА”. Много хора се интересуват от следното: това дърво расте близо до тях, или в двора им и те трябва да изгарят листата и да купуват хапчета с ГИНКО, понеже нямат рецепти.