Последни Рецепти
Последни Статии

Цариградско грозде

Добавено в Плодове

Добави към моето меню

Немско гроздеоще цариградско грозде или бодливо грозде
Не е толкова популярно, колкото в немската или руската кухня, но може да се срещне в някои градини.

В края на юни, началото на юли зреят плодоносните храстчета у нас – касис, червено френско грозде, немското грозде. Тогава започват да зреят и малините. А малко по-късно и къпините и боровинките.
berries
На нашата вила в планината растат всичките тези храстчета и арония, както и много горски ягоди. Е, домати не стават проверено, високо им е, нито грозде става.

Когато бях малка го наричах “плодови бонбонки” И днес ми харесва меговия леко кисел, тръпчив, специфичен вкус. От него се прави и много добро сладко и се запазва този вкус.
Ако трябва да ги различим по цвят има бяло, остава такова и когато узрее и червено, но са почти еднакви на вкус.

При плодовете има една такава практична мярка – какво количество може да изядем от тях – диня или череши – много, но касис или немско грозде – по-малко. И не защото са по-редки, дребни, а защото засищат по-бързо и не може да си представим плодова диета с тях.

Немското грозде е нискокалорично – около 44 ккал за 100 г. Мазнините и протеините в него липсват, ако изключим намирането на 1 г мазнини за порция от 150 г.

gooseberry 1

Богато е на фибри – приблизително на 1 г въглехидрати се отриват малко повече от половин грам фибри, което е едно прекрасно съотношение, показващо диетичната му стойност. Съдържа разтворими и неразтворими фибри, което означава, че създава не само усещане за засищане, но и подобрява запека.

Има благоприятен ефект върху показателите на захарта и липидите в кръвта. Те задължително влизат в профилактичните хранителни режими срещу сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, възпалителни състояния и някои видове рак.

Богато на витамин С – 100 г от него може да ни достави една трета от необходимата ни дневна доза, което може да подкрепи организма ни в три направления имунитет, млада и здрава кожа и функционираща нервна система, без да изключваме факта, че той е добър антиоксидант, справящ се с лошите ефекти на възпалителните процеси в организма.

Добър източник на мед – в 100 г се намират 8% от дневните ни нужди от този минерал, също необходим на имунитета и централната нервна система, но и ценен за сърдечносъдовото здраве.

Съдържа витамини В5 и В6 – В5 спомага за образуване на мастни киселини, и В6, от който се нуждаят множество клетки и ензими в тялото, за да функционират и преобразуват храната в енергия.

Богато на минерали и антиоксиданти Съдържа манган, който подпомага метаболизма, костното формиране, имунния отговор и репродуктивната система, и калий – жизненонеобходим за нормалното функциониране на клетките.
Богато е на антиоксиданти, които възпрепятсват възникването на различни болестни процеси, в това число и дегенеративните и въобще, стареенето.
Флавоноиди – кверцетин, мирицетин, кемпферол и изорамнетин.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории