Последни Рецепти
Последни Статии

Да готвим здравословно

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Да готвим здравословно

Здравословното готвене не е скъпо, не е трудно, но е свързано с преосмисляне и промяна на кулинарните навици.
Началото е може би в това, че трябва да се започне с планиране, поне един ден напред, а не когато вечер свършвате работа да бързате да отидете в магазина за да купите нещо за вечеря.
Друга промяна е да се научите да приготвяте храната с колкото се може по-малко мазнина и да използвате готварски техники, които запазват хранителните свойства на продуктите.

Подготовка на продуктите за здравословно готвене
* Когато купувате храна за по-дълго време, четете етикетите и проверявайте датата на производство и срока на годност.
* Използвайте пресните червени меса 3 до 5 дни след като сте ги купили или веднага ги замразете, като ги разпределите в пакети за едно готвене.
* Прясно птиче месо, риба и кайма използвайте до 2 дни след покупката или ги замразете веднага.
* Не купувайте храни в консерви или буркани с нащърбени или изкривени капачки, както и пакетирана храна с нарушена опкаовка.
* Размразявайте месото и рибата в хладилника или използвайте функция за размразяване на микровълнова фурна, а не върху кухненския плот, за да го предпазите от микробите.
* Замразени зеленчуци се поставят в гореща вода без да се размразяват предварително. Някои като замразен грах или царевица може да сложите в купичка вода в микровълнова фурна докато водата заври.
* Отстранявайте всички видими тлъстини от месото преди да го сготвите, при пилетата отстранявайте мазнината, а ако сте на диета и кожата.

здравословно готвене
След като сме подготвили продуктите да видим кои са
Методи за здравословно готвене
Трябва да изберем топлинна обработка на ястията, които приготвяме, които максимално запазват полезните им съставки, както и техники. които намаляват или напълно изключват употребата на мазнини в приготвянето на храните като:
– печене,
– печене на скара и грил, печене на жар, може да използвате грил тиган
– задушаване (храната леко се задушава с малко мазнина и се оставя да къкри в покрит с капак тиган с малко течност),
– варене,
– варене на пара, при варене на пара хранителните вещества се запазват в най-голяма степен.
– използване на уреди за бавно готвене като Crock Pot

Много е важно какви съдове използваме. Последните тенденции са да използваме при възможност съдове с керамично покритие.

Съвети за здравословно готвене

* При варене зеленчуците трябва да се поставят в кипяща, леко подсолена вода, а съдът да е с капак, за да се намали разрушаването на витамините. При варенето повечето от витамините преминават във водата, затова гответе зеленчуците в минимално количество вода за възможно най-кратко време.
* Използвайте съдове с незалепващо покритие, за да използвате по-малко мазнина. Избирайте рецепти, които се приготвят с по-малко мазнина – вместо пържени картофи или тиквички – може да ги запечете на грил тиган
* Термичната обработка на месо, птици, риба, яйца трябва да е достатъчно продължителна при температура над 70 градуса, за да се унищожат микроорганизмите във вътрешността на продуктите.
* Използвайте богатството от вкусове, които могат да ви дадат билките и подправките – босилек, дафинов лист, черен (розов и бял) пипер, червен пипер, паприка (лют червен пипер), джинджифил, майоран, мащерка, чубрица, кориандър, салвия
* Приготвяйте различни маринати и сосове – домашно приготвени
* Прегарянето на храните при печене на грил, скара (барбекю) или във фурна, продължителното пържене при високи температури, опушването на месата и рибите води до образуване на вредни за здравето вещества, затова бъдете внимателни
* Много важно е как се съхранява приготвеното ястие. Не всяка домакиня има възможност да готви за всяко хранене затова ако сте приготвили повече храна (и за следващо хранене) сложете в хладилника след като е изстинало веднага или приберете във фризера.

свежа салата
Вася Гакова, Една идея за здравословен обяд

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории