Последни Рецепти
Последни Статии

Гратен от патладжани

Добавено в Ястия без месо

Добави към моето меню

Гратен от патладжани
Рецептите с патладжан може да са много вкусни и без месо. За тази са ви необходими патладжани, доматен сос, пармезан, който може да замените с кашкавал или твърдо сирене и малко сметана, за по-плътен вкус.
Опитайте да приготвите тази постна рецепта от филийки запечен патладжан, доматен сос, ароматно и вкусно.

Продукти:
2-3 патладжана, около 1,2 кг
500 г домати
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
4-5 стръка магданоз
200 мл сметана
100 г настърган пармезан
2 с.л. сухар и смлян в блендер печена филия хляб
Няколко листа босилек
2-3 с.л. зехтин
Сол и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
• Патладжаните се нарязват на кръгчета, ако не са горчиви, може да не ги заливате със студена вода и сол. Може да се изпекат на грил тиган, като мазнина се използва само за намазване. Може да се изпекат във фурната като се подредят върху хартия за печене;
• Доматеният сос се приготвя, като настърганите домати се добавят към в тенджера в която до златисто сте задушили нарязани на ситно лук и чесън с 1 с.л. зехтин. Соса ври около 20 мин след което се добавя босилека
• Сметаната се смесва с половината сирене пармезан (може да се замени с кашкавал или настъргано твърдо сирене) и нарязания на ситно магданоз, сол и смлян черен пипер на вкус
• В тавичка се реди ред патладжани, ред доматен сос, патладжани, сметанов сос, завършва се с патладжани. Отгоре се полива с доматен сос и се поръсва с настъргано сирене и сухар
• Гратен с патладжани се пече около 25 мин на средна фурна на 180 градуса.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории