Гратен от патладжани
Добави към моето меню
Гратен от патладжани
Рецептите с патладжан може да са много вкусни и без месо. За тази са ви необходими патладжани, доматен сос, пармезан, който може да замените с кашкавал или твърдо сирене и малко сметана, за по-плътен вкус.
Опитайте да приготвите тази постна рецепта от филийки запечен патладжан, доматен сос, ароматно и вкусно.
Продукти:
2-3 патладжана, около 1,2 кг
500 г домати
1 глава кромид лук
2-3 скилидки чесън
4-5 стръка магданоз
200 мл сметана
100 г настърган пармезан
2 с.л. сухар и смлян в блендер печена филия хляб
Няколко листа босилек
2-3 с.л. зехтин
Сол и смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
• Патладжаните се нарязват на кръгчета, ако не са горчиви, може да не ги заливате със студена вода и сол. Може да се изпекат на грил тиган, като мазнина се използва само за намазване. Може да се изпекат във фурната като се подредят върху хартия за печене;
• Доматеният сос се приготвя, като настърганите домати се добавят към в тенджера в която до златисто сте задушили нарязани на ситно лук и чесън с 1 с.л. зехтин. Соса ври около 20 мин след което се добавя босилека
• Сметаната се смесва с половината сирене пармезан (може да се замени с кашкавал или настъргано твърдо сирене) и нарязания на ситно магданоз, сол и смлян черен пипер на вкус
• В тавичка се реди ред патладжани, ред доматен сос, патладжани, сметанов сос, завършва се с патладжани. Отгоре се полива с доматен сос и се поръсва с настъргано сирене и сухар
• Гратен с патладжани се пече около 25 мин на средна фурна на 180 градуса.