Градинарска яхния
Добави към моето меню
Градинарска яхния
В началото на септември е изобилието на зеленчуци – домати, чушки, патладжан, тиквички… в хладилника бяха останали малко зеленчуци от предното ходене до градината и трябваше да се превърнат в нещо вкусно. Когато казах на половинката, неговата реакция беше „Нали няма да го готвиш 2 часа, като в някои рецепти, че няма да остане нищо полезно от тези зеленчуци“ Казах му, че ще стане за 30 мин и стана за толкова. Поднесена с настъргано сирене и поръсена с магданоз и топла питка се получи вкусна вечеря.
Продукти:
1 глава кромид лук
1 патладжан
1 тиквичка
3-4 скилидки чесън
3-4 чушки
Домати, около 600 г
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
100 г сирене, твърдо, саламурено
Начин на приготвяне:
• В голям тиган уок се загрява олио и се добавя нарязания на ситно кромид лук
• Когато лука стане златист се добавят нарязаните скилидки чесън и патладжан на кубчета, разбърква се и след около 2-3 мин (колкото да ги нарежете) се добавя и тиквичката на кубчета
• Чушките се нарязват, а доматите се настъргват на ренде. За това време, около 10 мин, тиквичките и патладжана са се задушили и смесваме зеленчуците и оставяме да ври до сгъстяване на доматения сос.
• Градинарската яхния се поднася поръсена обилно с краве сирене и магданоз. Маслините са чудесно допълнение.
Така описаната градинарска яхния е за 2 порции и стана за малко повече от 30 мин.